BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

'Afganistan'da iç savaş çıkabilir'

Uluslararası Kriz Grubu, NATO güçlerinin 2014'te çekilmesi ardından yönetimin çökebileceği ve yeni bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu. Karzai yönetimi değerlendirmeyi sert dille reddetti.

Abone ol

Araştırma kuruluşu niteliğindeki Uluslararası Kriz Grubu (ICG), NATO güçlerinin 2014 yılında çekilmesi ardından Afganistan'da iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu'na göre, Afgan ordusu ve polisi henüz güvenliğin sorumluluğunu almaya hazır değil.

Raporda, 2 yıl içinde yapılacak seçimlere hile karışmasını engellemek için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Afgan hükümeti ise rapordaki tespitleri, "saçmalık ve boş laflar" diye nitelendirdi.

'Zaman tükeniyor'

Brüksel merkezli kuruluşun raporu, Afgan hükümetinin geleceği konusunda iç açıcı olmayan öngörüler içeriyor.

"İstikrarlı bir geçiş sağlanabilmesi ve devletin hızla çöküşünün önüne geçilmesi için acil adımlar" atılması gerektiği vurgulanan metinde, "Zaman tükeniyor" deniliyor.

2014 yılında 130 binden fazla yabancı askerin çekileceği sırada yapılacak seçimlere hile karışma olasılığı "neredeyse kesin" olarak görülüyor.

Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin iki dönem oturduğu koltuk için yeniden aday olamayacağı seçimlerde, desteklediği bir aday için hileye başvurabileceği öne sürülüyor.

Güvenlik ve seçimler konusunda gerekli önemler alınmazsa, ülkede baş gösterecek siyasi kördüğümün önce olağanüstü hale, sonra devletin çöküşüne ve son olarak da iç savaşa dönüşebileceği uyarısı yapılıyor.

Uluslararası Kriz Grubu, barışçıl bir geçiş için parlamentoya, seçim kuruluna ve uluslararası topluma görevler düştüğünü ifade ediyor.

'2002'de doğmadık'

Afgan hükümeti ise seçimlerin "yabancı müdahalesi olmazsa özgürce ve adilce yapılacağını" savunuyor.

Hükümetin açıklamasında, Taliban iktidarının ABD öncülüğündeki müdahaleyle devrilmesine gönderme yapılarak şöyle deniliyor: "Milletimiz 2002'de doğmadı. 5 bin yıllık bir tarihimiz var. Geçmişte süper güçlere karşı savaştık.

Milli polisimiz ve ordumuz ülkenin ruhunu ve egemenliğini korumaya hazırdır."

Açıklamada, uluslararası toplumun söz verdiği gibi desteği sürdürmesi halinde, NATO komutası altındaki uluslararası gücün çekilmesinin fark yaratmayacağı belirtiliyor.

Afgan hükümetiyle yapılan anlaşmaya göre, NATO güçlerinin çekileceği 2014'ten sonra yabancı askerler Afgan ordusunu ve polisini eğitmeyi sürdürecek.