BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  EKONOMİ

Bakan Yıldız'dan özel sektöre çağrı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının makul ölçüde özel sektörün eline verildiğini ifade etti.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özellikle 'yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının' makul ölçülerle paylaşımı için özel sektör eline verildiğini belirterek, "Diyoruz ki; Eğer siz ciddi bir yatırımcıysanız 30 yıllığına bu kömür sizin, yok eğer başka bir niyetle yapıyorsanız 6 ay sonra bizim. Buraya bir santral kurulacak, santralin ölçüleri belli ve 5-6 yıl sonra siz elektrik üretmeye başladığınızda ürettiğiniz elektrikten belli bir payını kamuya vereceksiniz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Manisa-Soma Linyit Kömür Sahası'nda kurulacak olan 450 megavat kapasiteli 'Termik Santral Yapımı Rödovans Sözleşmesi' imza törenine katıldı. Törene, Bakan Yıldız'ın yanı sıra, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, büyüyen Türkiye'nin büyümeyen ve gelişmeyen enerji sektörünün olmayacağını belirterek, bu büyümenin 'özel sektör eliyle' gerçekleşeceğine dikkati çekti.

ÜRETİMİN BELLİ BİR KISMI KAMUYA!

Türkiye'deki kaynakların, özellikle 'yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının' makul ölçülerle özel sektörle paylaşımı için kömürün Yatağan'da özel sektör eline verildiğini bildiren Yıldız, "Diyoruz ki; Eğer siz ciddi bir yatırımcıysanız 30 yıllığına bu kömür sizin, yok eğer başka bir niyetle yapıyorsanız 6 ay sonra bizim. Buraya bir santral kurulacak, santralin ölçüleri belli ve 5-6 yıl sonra siz elektrik üretmeye başladığınızda ürettiğiniz elektrikten belli bir payını kamuya vereceksiniz" şeklinde konuştu. Yapılan ihalenin verilen bedel üzerinden yapıldığını anlatan Yıldız, Kolin İnşaat'ın Soma Kömür Havzası'yla ilgili teklifini verdiğini ve en yüksek teklifle beraber 'şeffaf ihalecilik' anlayışıyla bu işi aldıklarını söyledi.

DOĞALGAZ EKSİĞİ ELEKTRİLE KAPATILACAK

Yıldız, "Yatırım süresi içerisinde özel sektöre olabildiğince az yük getirecek bir model, çünkü ürettiği zaman üretiminden bir kısmını paylaşacak üretmediği zaman paylaşmamış olacak. Tabii, Türkiye yatırımcısını düşünecek ve burada az değil 3 milyar kilovat saat civarında bir elektrik üretilecek. Bu projeleri gerçekleştirmekle, şikayet ettiğimiz doğalgaz ithalatını bir bu kadar daha önlemiş olacağız. Yerli kaynaklarımızı harekete geçirmiş olacağız. Dünya'ya baktığımızda 2011 yılında fosil kaynakları itibarıyla yüzde 5.4'lük büyümesiyle en fazla büyümeyi kömür gerçekleştirdi. 2012 de benzer bir şekilde ilerliyor."

Türkiye'nin yerli kömür kaynaklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği hedef doğrultusunda, 2023 yılında hepsini harekete geçirmiş olacağını belirten Yıldız, yeni rezervlerin bulunması halinde bunların da sıraya girmiş olacağını ifade etti.