BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Eski İngiliz bakandan Türkiye'ye övgüler!

Cumhurbaşkanı Gül'den ödül almak için Türkiye'ye gelen İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw Türkiye'yi bu sözlerle övdü...

Abone ol

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki (EEA) ülkelerle birlikte ortak bir pazara katılabileceğini, bunun Fransa ve Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini kabul etmesini kolaylaştırabileceğini söyledi.

Bu hafta İstanbul'a gidecek olan Straw, eş başkanlığını yaptığı "Türkiye-İngiltere Tatlıdil Forumu'nun" ikincisine katılacak, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine takdim edeceği ödülü alacak. Türkiye ziyareti öncesi konuşan Straw, Akçakale'de yaşanan olayı Suriye ordusunun "büyük kayıtsızlığı" olarak tanımladı.

TÜRKİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMA HAKKININ ARKASINDAYIM

Türkiye-Suriye sınırında yaşanan olayla ilgili Türk hükümetine ve halkına verdiği desteği vurgulayan Straw, "Tüm uygar dünyanın Türkiye'nin toprak bütünlüğünü koruma hakkının arkasında olduğunu düşünüyorum" dedi. Straw, Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin şimdiye kadar gösterdiği itidali takdirle karşıladığını da belirtti. Suriye'deki durumu Libya ve Tunus'ta yaşananlardan ayıran Jack Straw, Kaddafi ile Bin Ali'nin ülkesinin çoğunluğu tarafından sevilmediğini, ancak aynı şeyin Beşşar Esed için söylenemeyeceğini belirtti.

"Sizce Esed görevinden ayrılacak mı, bu sizce ne zaman olur?" sorusuna Straw, "Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Rejim, ölene kadar savaşacağını düşünüyor olabilir. Alevilerin, Hristiyanların ve birçok Kürtün desteğine sahipler. Zor ve kanlı olacağı dışında bir tahminde bulunamıyorum" yanıtını verdi.

Konut Kredisi Almak İsteyenler Mutlaka Tıklayın!
İngilizce'de büyük devrim! Ana diliniz gibi ingilizce konuşturuyoruz. Nasıl mı? Tıklayın.

MANTIKLI BİR POLİTİKA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "komşularla sıfır sorun politikasının", komşular hiçbir sorun çıkarmadığı sürece anlamlı olduğunu ifade eden Straw, bu politikanın mantıklı bir politika olduğunu düşündüğünü kaydetti. "Ancak koşullar değiştiğinde, dış politikanın da değişmesi lazım" diyen Straw, özellikle Arap Baharıyla birlikte bu politikanın değiştiğini görmenin normal olduğunu ifade etti.

ABD Başkanlık seçiminin ardından Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin artma ihtimaline ilişkin ise Straw, Obama ile Romney arasındaki yarışın tahmin edilenden daha başa baş geçeceğini söyledi. Straw, Suriye'den çok, Mitt Romney'nin ABD'nin yeni başkanı seçilmesi halinde, İsrail ile İran arasında askeri gerginliğin yaşanmasından endişe duyduğu kaydetti.

KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ

Son yayımlanan "Last Man Standing" isimli anı kitabında, Türkiye ve AB'ye de bir bölüm ayıran Straw, bu bölümde "Kıbrıs sorununun, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin tek ses olması halinde çözülebileceğini" kaydediyor.

Bu ifadesine ilişkin Straw, 3 Ekim 2005'te Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerine başlandığında Fransa ve Almanya'nın Türkiye'nin üyeliğini desteklediğini anımsatarak, bu durumun Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte değiştiğini belirtti. Straw, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile birlikte ise bu durumun eski haline gelebileceğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN AVRUPA ÜLKESİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Avro bölgesindeki ekonomik krize dikkati çeken Jack Straw, Avrupa Ekonomik Bölgesi (EEA) ülkelerinden İsveç, Danimarka, Norveç, Polonya gibi ülkeler ile Türkiye'nin yeni bir oryantasyon oluşturabileceğini kaydetti. Avro bölgesinde bulunan 17 üyenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar dikkate alındığında, Avro bölgesi dışındaki ve Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki ülkelerin ulusal bağımsızlıklarını koruyarak ortak bir pazar oluşturabileceğini kaydeden Straw, buna Türkiye'nin dahil olmasının, Fransa ve Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini kabul etmesini kolaylaştırabileceğini söyledi.

Straw, bu önerinin Türkiye'nin AB üyeliğine alternatif olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin Avrupa ülkesi olduğuna inandığını belirtti. Anı kitabıyla ilgili herhangi bir Türk yetkiliden henüz doğrudan bir tepki almadığını belirten Straw, "Umarım yazdıklarımı onaylamışlardır" dedi. Jack Straw yeni piyasaya çıkan kitabında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da bahsederek, Gül ile 2003 yılında çekilen bir fotoğrafına yer veriyor.