BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.389,64
HABER /  GÜNCEL

Açlık sınırı yükseldi

Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre 4 kişilik bir aile için Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı şöyle:

Abone ol

Türk-İş tarafından yapılan araştırmada, 4 kişilik bir aile için Mayıs ayı açlık sınırının 558 YTL, yoksulluk sınırının ise bin 819 YTL olduğu bildirildi.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması tutarının ''açlık sınırı'', gıdayla birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim ve kültür gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarının da ''yoksulluk sınırı'' olduğu kaydedildi.

Konfederasyon tarafından her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Mayıs ayı sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 558 YTL, ''insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini'' sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarının ise bin 818,66 YTL olarak belirlendiği bildirildi.

Araştırmaya göre, özellikle sebze-meyve fiyatlarında mevsime bağlı olarak görülen gerileme mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Öte yandan çay, bakliyat gibi bazı ürünlerde de bu ay fiyat gerilmesi yaşandığı kaydedilen açıklamada, Mayıs ayı itibariyle gıda endeksindeki değişimin gerileme yönünde olduğu belirtildi.

Açıklamada süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay fiyat değişikliği olmadığı yapılan promosyonlarla belli günlerde fiyat indirimi uygulamasına gidildiği kaydedildi. Et ve sakatat fiyatlarının bu ay aynı kaldığı, ekmek, makarna ve pirinç gibi ürünlerde de önemli fiyat değişikliği olmadığı bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi'nce hazırlanan beslenme kalıbı temel alınarak çalışanların yoğun olarak alışveriş yaptıkları yerlerden derlenen fiyatlarla bu hesaplamanın yapıldığı belirtilen açıklamada, mutfaktaki enflasyonun aylık yüzde 0.61 oranında gerilediği, son iki aylık artışın ise 5.84 olduğu ifade edildi.

Türk-İş Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin veriler temel alındığında, Mayıs ayı gıda endeksindeki değişim de şöyle gerçekleşti:

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.61 oranında geriledi.

2006'nın ilk 5 aylık dönemi itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.83 oranında. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 5,84 Yıllık ortalama artış ise yüzde 7,55 oranında.