BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,73
ALTIN 2.386,44
HABER /  DÜNYA

Kapitalizme karşı çöpizm!

ABD'de ortaya çıkan freeganizm, Britanya'da da hızla yayılıyor.

Abone ol

Gurubun şiarı, ihtiyaçlarını çöpten karşılayarak kapitalist döngüyü kırmak....
Ross ve Ash, çöpten çıkardıkları yiyeceklerle ziyafete hazırlanıyor. Ash, "Yediğim her şey çöplerden, bu, benim için mantıklı bir yaşam tarzı seçimi. İsraf edilen şeyleri kullanmak kadar doğal bir şey olamaz" diyor. Bazıları onlar için 'çöpe dalanlar' tabirini kullanıyor ama Ross Parry ve Ash Falkingham kendilerini 'freegan' olarak adlandırmayı seçiyor.
Freegan'lar başkalarının attığı şeyleri değerlendirerek yaşayan ve giderek büyüyen bir grup. Sözcük, 'free' (özgür) ve 'vegan' (hiçbir et ürününü yemeyen vejetaryen) kelimelerinden türetilmiş olsa da tüm freegan'lar vejetaryen değil.
Freeganizm, bir şirket ya da belli bir ürün yerine, her şeyi boykot etmeye ve mümkün olduğunca bir şey satın almayarak kapitalist döngüyü kırmaya çalışan marjinal bir akım. ABD kökenli akım, şimdilerde Britanya'da da yayılıyor.


Yeterince müsrif var
Britanyalı freegan'lar da tıpkı Amerika'daki yoldaşları gibi sistemin müsrifliğini göstermek için süpermarket çöplerine atılan yiyeceklerle besleniyor ve böylece her yıl binlerce insan açlıktan ölürken yapılan bu savurganlığa dikkat çekmek istediklerini söylüyorlar.
Britanya'da ne kadar insanın freegan olduğu tam bilinmiyor. İlk temsilciler Falkingham ve Parry, geçen ekimden beri ülkeyi dolaşarak kendi yaşam biçimlerine taraftar bulmaya çalışıyor. Terk edilmiş bir karavanda yaşayan ikilinin burada kullandığı her şey de atılan eşyalardan oluşuyor.
İşleri ya da paraları yok, buna ihtiyaç da duymuyorlar: "Önceliğimiz aşk için çalışmak ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek. Bunun için daha fazla zamanımızın kalmasını istiyoruz. Bir maaş peşinde koşarken gerçekten inandığımız şeyleri nasıl gerçekleştirebiliriz ki!" diyorlar.