BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim sonuçları 2023! Dakika dakika seçim haberleri sonuçlar saat kaçta açıklanacak?

TÜRKİYE'de bugün 64 milyon seçmen, Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi için oy kullanacak. 13. Cumhurbaşkanı olabilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mille İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. En fazla oyu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek ve yüzde 50+1 aranmayacak. Oy kullanırken aman dikkat! Bunları yaparsanız oyunuz geçersiz sayılacak. İkinci tur seçimiyle ilgili tüm haberler dakika dakika internethaber.com'da olacak...

Abone ol

13. Cumhurbaşkanı seçimini yapacak olan Türkiye bugün bir ilki yaşıyor. İlk kez cumhurbaşkanı seçmek için ikinci tur oylama yapılıyor. Beş yıl süreyle görev yapacak 13. cumhurbaşkanının seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak. 14 Mayıs’taki ilk tur kesin sonuç verilerine göre yurt içi kayıtlı seçmen sayısı 60 milyon 721 bin 745’ti. Seçmenler, 14 Mayıs seçimlerinde oy kullandıkları yerde ve sandıkta oy verecek. Oy kullanma işlemi saat 08:00'de başlayıp saat 17:00'de sona erecek. İşte dakika dakika ikinci tur oylama haberleri... 

YSK Başkanı'ndan açıklama

 YSK Başkanı Ahmet Yener, "Olumsuz bir durum söz konusu değil. İtirazlar değerlendirilmiş ve  il seçim kurullarına gönderilmiştir. Seçimlerin Türk milletine ve demokrasimize hayırlı olmasını diliyorum " dedi.

Sandıklar kapandı oy sayımına geçildi...

 Saat 08:00'de başlayan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylaması saat 17:00 itibariyle sona erdi. Sandıklar açıldı oy sayma işlemi başladı. Nefesler tutuldu...

Toplu oy kullanmak isterken suçüstü yakalandı

 Hatay'da 3 adet zarf ile oy kabinine girmeye çalışan bir kişi suçüstü yakalandı. CHP Milletvekili Servet Mullaoğlu, o anları kamerayla tespit etti. Sandık görevlilerinin sessiz kalmasına tepki gösteren Mullaoğlu, "Böyle bir şey olmaz arkadaşlar, günah. Hak yiyorsunuz." dedi.

Hazırlıklar başladı

 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunda oy verme işlemi devam ederken Ankara'da kritik noktalarında hazırlıklar sürüyor. AK Parti Genel Merkezi'nde ise hareketlilik yok bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan ipi göğüslerse konuşmasını Beştepe'de gerçekleştirecek. Balkon konuşmasının yapılacağı alana iki dev ekran kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sıralar İstanbul'da bulunuyor. 

Binali Yıldırım kabinden geç çıkan eşine takıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, torunları ile Tuzla Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu'na gelerek oyunu kullandı. Yıldırım, kabinden geç çıkan eşine, "Hanım ne oldu, karar veremedin mi?" diye seslendi.

Tansu Çiller oy kullandı

 Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oyunu Sarıyer'de kullandı.Çiller, oyunu kullanmasının ardından yaptığı açıklamada, demokrasi şölenini idrak eder gibi sandıklara gidildiğini ifade etti.

MHP’li yönetici 2 kez oy kullanmaya çalışırken yakalandı

MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili Yücetan Dilmaç iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Dilmaç hakkında tutanak tutuldu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara “Bunun suç olduğunu bilmiyordum” dediği öğrenildi.

Provokatif paylaşımlara 5 gözaltı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna ilişkin sosyal medya hesapları yolu ile provokatif paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

CHP'li eski başkan sandığa çift zarf attı

 Yalova’nın Çınarcık ilçesinde eski CHP İlçe Başkanı Mustafa Deveci'nin sandığa iki zarf attığı tespit edildi. Durum tutanak altına alınırken, oy sayımında bir zarfın rastgele seçilerek iptal edileceği öğrenildi.

Ali Şeker'den yeni açıklama: Korkmuyoruz

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde toplu oy kullanımına engel olmak istediği için kalabalık bir grup tarafından darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz. Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz” açıklamasını yaptı.

Muharrem İnce her şeyi açıklayacağım

 Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimine sayılı günler kala adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eşi Ülkü İnce ile birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oyunu Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi'nde kullandı. İnce, “Köyüme gidiyorum torunlarımı seveceğim. Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra bir basın toplantısı ile yapacağım. Hep bunu anlatmaya çalışmıştım. Artılarını eksilerini, kim nerede ne yanlış yaptı ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım. Memleketimize ve milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Böylesine ilk defa şahit olduk

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, oylarını Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı. "İlk defa iki turlu seçime şahit oluyoruz. Birinci tur malum 14 Mayıs'ta gerçekleşti. Şimdi 28 Mayıs'ta ikinci turu gerçekleştiriyoruz. İki adaya halkımız oylarını vereceğini için seri şekilde bugünkü oylama bitecektir." diyen Erdoğan, "Türk demokrasi hayatının cumhurbaşkanlığı seçiminin de ilk defa böyle oylama şahit olduğumuz bir vaka. Bu dünya tarihinde yüzde 90'a varan katılımla gerçekleşen ülke yok. Türkiye yüzde 90'a varan katılımla demokrasi mücadelesini verdi. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini diliyorum." dedi.

Sandık başında ilginç tesadüf! Erdoğan ve Kılıçdaroğlu...

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oyunu Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte sandık başına giderken, 12.10'da oyunu kullandı.  Aynı dakikalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda oy kullandı. Eşi mine Erdoğan ile birlikte oyunu saat 12.11'de sandığa bıraktı. 

Devlet Bahçeli oyunu kullandı

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankaya'da oyunu kullandı. Bahçeli'nin genel merkeze gitmesi bekleniyor. Bahçeli yaptığı açıklamada "Milletimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah hayırlara vesile olacaktır" dedi.

Sinan Oğan oyunu kullandı

 Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan oyunu kullandı. Oğan yaptığı açıklamada "Bu seçimin istikrarı getireceğine, ülkemizin ve milletimizin hayrına olacağını ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Bu seçim bize insanları linç etmenin ne kadar yanlış olduğunu, insanların demokratik haklarını mahalle baskısı kurarak ellerinden almanın hangi sonuçları doğuracağını göstermesi açısından son derece önemlidir. Meral Akşener’e yapılan, Muharrem İnce’ye yapılan ve seçimden çekilmesine neden olan linçleri, depremzedeler farklı tercihlerde bulundu diye onları dahi linçlemeye cüret edenleri ve aileme dönük her türlü linçleme kampanyasını kınadığımı belirtiyorum. Bu seçim diğerlerinden farklı, bu linç kültürünün demokrasimiz için ne kadar tehlikeli olduğunun görünmesidir.” dedi.

Ali Babacan oyunu kullandı

 Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'na geldi ve  4572 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turuna ilişkin, "Ümit ediyorum bu seçimler ülkemiz için demokrasinin daha da ilerlemesine vesile olur." dedi.

HDP'den 'dışardan getirilen oy" tutanağı

HDP: Yalova Çınarcıkta sandık görevlimiz dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığını tespit etmiştir. İlgili şahsın bilgilerini içeren tutanak tutularak sandığa yapılan müdahale kayıt altına alınmıştır.

Özgür Özel: Vekilimiz ve müşahitlerimiz dövüldül

 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile müşahitlerin darbediliğini, telefonlarının kırıldığını duyurdu. Özel, şöyle yazdı: "İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor.  Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı. Köyde jandarma var ancak sayısı yeterli değil. Buradan yetkilileri uyarıyoruz, sandık güvenliğini sağlayın, görevli arkadaşlarımızın ve müşahitlerin can güvenliğini sağlayın. Kanuna aykırı emir, talimat, talep ve uygulamalar karşısında görevinizi yapın."

YSK Bakanı: Sonuçlar 14 Mayıs'a göre daha erken açıklanır

 YSK Başkanı Ahmet Yener oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “28 Mayıs Pazar günü ikinci turu gerçekleştirmekteyiz. İlk turdaki gibi vatandaşlarımız yoğun ilgi göstermekte. Sonuçların Türk milletine ve demokrasisine hayırlı olmasını diliyorum. Şu ana kadar sıkıntısız devam etmekte. 14 Mayıs’taki seçimlerde adaylarımız ve siyasi partilerin katıldığı seçimlerdi bunda sadece cumhurbaşkanlığı adayları yarıştığı için sonuçların daha hızlı alınacağını düşünmekteyiz. Yayın yasağının hangi saatte kalkacağını kurul değerlendirecek.”

Mera Akşener oyunu Üsküdar'da kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Üsküdar'da  eşi Tuncer Akşener ile oyunu kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oyunu Antalya'da kullandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya ilçesindeki Türkler Mahallesindeki Ayşen-Cengiz Urfalıoğlu İlkokulu'nda oyunu kullandı.

Babacan'dan sandık görevlilerine çağrı

 DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile oyunu kullandı. Ali Babacan, sandık görevlilerine son ana kadar işlerinin başında olmaları konusunda çağrı yaptı.

CHP, Erdoğan logolu afişler için suç duyurusu yaptı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün akşam saat 18.00 itibarıyla başlayan seçim yasaklarının ardından Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan logolu afişlerin kaldırılmadığını ve suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

Edirne'de 92 yaşındaki Sebahat Kirişçiler, oyunu kullanacağı Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu'na ambulansla getirildi.

Belgesi olmadan oy kullanmak isteyen bekçi ve polisler

İstanbul'un Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polis ve bekçiler, müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

Selahattin Demirtaş'tan oy verin çağrısı

6,5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen." dedi. 

İçişleri Bakanı Soylu: Halkın tercihi aşımızın üstüne

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oyunu kullandı. Soylu oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşlara nüfus müdürlüklerinin açık olduğunu hatırlattı. Süleyman Soylu, "601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir" dedi. 

İkinci tur oy verme işlemi başladı, ilk oylar kullanıldı

 Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylaması için oy verme işlemi tüm Türkiye'de başladı. İlk oylar sandıklara gerdi. 

Sandık görevlileri yemin ederek göreve başladı

Sandık başında bulunacak görevliler, sabah erken saatlerde sandık yemini ederek göreve başladı. Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle: “Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim.”

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışıyor

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden biri olarak gösterilen Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tur oylamasında 21 yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görevde olan Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. 

Yüzde  50+1 aranmayacak, 1 oy fazla alan...

Bu seçimde ilk turdaki gibi yüzde 50+1 aranmayacak, kullanılan ‘'Evet'' oylarının bir fazlasını hangi aday alırsa, Cumhurbaşkanı o isim olacak. Saat 08:00'de başlayıp saat 17:00'de sona erecek oylamada sandık başlarında cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların kullanılması yasak.

Oylar nasıl kullanılacak?

Seçmen,  cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan veya Kemal Kılıçdaroğlu'nu tercih ettikten sonra oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Görme engelliler de kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanabilecek.

Yurtdışı oyları sayılmayı bekliyor

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için, 73 ülke 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erdi. Ankara ATO Congresium'da saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayılacak.

Seçim yasakları neler?

Seçim yasağı nedeniyle sabah saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek. Seçim yasaklarına uymak şartıyla saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Seçimle ilgili yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından ilan edilmesi halinde saat 21.00'den önce de yayın serbest bırakılabilecek.

Oy kullanırken DİKKATLİ OLUN

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin. Seçmen bilgi kâğıdı eline ulaşmayanlar, YSK internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya ‘Seçmen Sorgulama' mobil uygulamasından yer ve sandık numarasını öğrenebilir.

2-  TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanınızı, ehliyetinizi ya da pasaportunuzu yanınızda bulundurun. Seçmen bilgi kağıdınız olmasa bile oy kullanabilirsiniz.

3- Sandık görevlisine seçmen kâğıdınızı ve kimlik belgenizi verin. Sandık kurulu görevlisinden mühürlü oy zarfı ile oy pusulası ve ‘'Evet'' mührünü alın. Kapalı oy verme kabininde pusulaya tercihinizi yapın zarfa koyun, zarfı yapıştırmayın.

4- Oy kullandıktan sonra kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa kendiniz atın, başkasına vermeyin. Seçmen listesinde adınızın olduğu yeri imzalayın.

Hangi oylar geçersiz sayılacak?

Yüksek Seçim Kurulu’nun 135 sayılı genelgesine göre oyunuzun geçerli olması için üzerinde başka hiçbir işaret, yazı, imza ve parmak izi olmaması gerekiyor. Oy pusulasına slogan yazılması, diğer adayın üzerine çarpı atılması, adayların fotoğraflarının üzerine de mühür basılması oyu geçersiz kılıyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Türkiye 13. Cumhurbaşkanı'nı seçiyor! Boş verme oy ver, ülkene sahip çık! Oy kullanırken bunlara dikkat...
Foto Galeri Türkiye 13. Cumhurbaşkanı'nı seçiyor! Boş verme oy ver, ülkene sahip çık! Oy kullanırken bunlara dikkat... Galeriye Gözat