BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

21. yüzyılda insan tacirliği

İnsan tacirliği kurbanlarının en büyük kesimini ise kadın ve çocuklar oluşturuyor

Abone ol

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapora göre, cinsel sömürü veya zorla çalıştırma nedeniyle gerçekleştirilen insan kaçakçılığı neredeyse dünyanın her yerinde var. İnsan tacirliği kurbanlarının en büyük kesimini ise kadın ve çocuklar oluşturuyor. Raporda hükümetlerin insan kaçakçılığı ile mücadele için daha fazla çaba göstermeleri ve suçluların yargılanmalarını sağlaması gerektiği ifade edildi. Raporda, yetkililerin ayrıca, insan kaçakçılığı ile ilgili olayların sistematik olarak raporlarını tutması ve böylelikle sorunun yayıldığı alan konusunda daha fazla bilgi sahibi olunması açısından çabalarını artırmaları uyarısında bulunuldu. Merkezi Viyana'da bulunan BM Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu'nun (UNODC) dün yayımladığı rapora göre, suçluların yakınmaları ve adalet önüne çıkarılması için hükümetlerin çabalarını artırmaları gerektiği belirtildi. Raporda yeralan araştırmanın sonuçlarına göre, 127 ülkeden insan kaçakçılığı kurbanı 137 ülkeye götürüldü.

UNODC yöneticisi Antonio Maria Costa raporun girişinde yaptığı açıklamada, "İnsan kaçakçılığı adı altında kölelik 21. yüzyılda halen varlığını sürdürmektedir ve bu dünya adına bir utançtır" diyerek, mal olarak kullanılan ve alınıp satılarak sömürülen insanların kötü durumlarına ve bunların kaçırıldığı ülkelerin giderek büyüyen sayısına dikkat çekti.

BM'nin raporuna göre, anavatanlarından kandırılarak veya silah zoruyla kaçırılan insanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Bunlar anavatanlarından alınarak sömürülmek, satılmak ve çalıştırılmak üzere insan kaçakçılığı yolculuğunun sonuçlandığı yerler olarak tanımlanan 'varış ülkeleri'ne götürülüyor. Raporda, ayrıca, cinsel sömürü ve istismar amaçlı insan kaçakçılığının zorla çalıştırılmadan daha sık olarak yaşandığı belirtiliyor. Rapor 'varış ülkelerinin' Almanya, Yunanistan ve Hollanda'yı kapsadığını kaydediyor.

ÇOĞUNLUĞU AFRİKA'DAN
İnsan kaçakçılığınım kurbanlarının ağırlıklı olarak Afrika, orta ve güneydoğu Avrupa, eski Soveytler Birliği ülkeleri, Latin Amerika ve de Karayip-ler'den geldiği bildiriliyor. Raporda ayrıca, Asya'nın hem merkez bölge hem de varış yeri olarak oynadığı role dikkat çekiliyor.

LİSTEDE TÜRKİYE DE VAR
Raporda kaçakçılık kurbanlarının yolculuklarının sıklıkla varış ülkeleri olarak tanımlanan Batı Avrupa, ABD, İsrail, Japonya, Tayland ve Türkiye'de sona erdiği belirtiliyor. Çalışmada, en popüler geçiş ülkelerinin Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, İtalya, Polonya ve Tayland olduğu belirtiliyor.

İnsan kaçakçılığının birçok kurbanının ortaya çıktığı yer olan Afrika'da, Nierya, ilk sırayı alıyor. Nijerya'yı Benin, Gana ve Morokko takip ediyor. Afrikalı insan kaçakçılığı mağdurları için temel varış noktasını ise Batı Avrupa ve Batı Afrika oluşturuyor. Rapora göre bu durum bölgeler arası insan kaçakçılığının varlığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, Tayland, Japonya, Hindistan, Tayvan ve Pakistan ile Asya, hem varış ve hem de çıkış noktası olarak insan kaçakçılığına hizmet ediyor. Bu bölgeye temel olarak eski Sovyet ülkelerinden geliş gerçekleşiyor. Çin ve Tayland insan kaçakçılığının çıkış noktası olan ülkeler listesinin başındaki isimleri oluşturuyor.

Tayland, Japonya, İsrail ve Türkiye, insan kaçakçılığı yolculuklarının Asyalı kurbanları açısından en popüler varış noktaları olarak başı çekerken, Tayland, hem bir varış ve hem de çıkış ülkesi olarak dikkat çekici verilere sahip. Orta ve güneydoğu Avrupa, kurbanlar için verimli bölgeler olarak görülürken, kaçakçılık yoluyla bu insanlar daha çok Belçika, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'ya getiriliyor. Arnavutluk, Bulgaristan, Litvan-ya ve Romanya sıra başı ülkeler olarak sıralanıyor. Batı Avrupa, insan tacirleri için popüler varış ülkelerini oluşturuyor. Kuzey Amerika da özel bir varış noktasını oluşturuyor.

Dünyanın her yerinden insan kaçakçılığının kurbanı olan insanlar bölgeye geliyor.