BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Erkekler aptallaşıyor!

Seksi fotoğraflar ve iç gıcıklayıcı iç çamaşırlar, erkeklerin doğru karar verme yetisini ellerinden alıyor.

Abone ol

Seksi fotoğraflar ve iç gıcıklayıcı iç çamaşırlar, erkeklerin doğru karar verme yetisini ellerinden alıyor.

Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, bir erkek ne kadar maçoysa, çekici bir kadın gördüğünde karar verme yetisi o kadar fazla etkileniyor.

Araştırmacılar çalışmaları için erkeklere, pazarlık etme esaslarına dayanan bir oyun oynattı. Yüksek testosteron seviyesi olan erkekler, en sıkı pazarlıkları yaptı.

Testosteron birinci etken

Ancak bu erkeklere pazarlıktan önce bikinili kadın fotoğrafı gösterildiğinde, zararına pazarlıklara bile girdikleri görüldü. Düşük testosteron seviyeli olanlar ise bikinili kadınlara karşı daha dayanıklı çıktı.

Araştırmacılara, testosteron seviyesinin işaret parmağı yüzük parmağına göre kısa olanlarda daha fazla olduğu sonucuna vardı. Daha uzun yüzük parmağı daha yüksek testosteron seviyesini gösteriyordu.

"Bu erkekler için, bir sutyeni ellerine almak bile 'güçten kesilmeleri' için yeterli oluyor" diyor ekonomistler Bram Van den Bergh ve Siegfried Dewitte. Manzara fotoğrafları ya da bir pantolona dokunmak ise onları etkilemiyor.

Reklamlar seks üzerine kurulu

Araştırmacılar çalışmalarının, reklamcıların ürünlerini satmak için sürekli seksi kadınları ön plana çıkarmaları konusuna bir açıklama getirebileceğini söylüyor.

Van den Bergh, "pazarlama ve reklam faaliyetleri çoğunlukla güzel ve seksi kadınlar üzerinden yürütülüyor. Fakat erkeklerin bilişsel faaliyetleri üzerine yapılan araştırmalar tam olarak sonuçlanmadı" diyor.

Çekici kadın pazarlığı bitiriyor

Aslında bu araştırma bir ilk değil. Örneğin, güzel bir kadın görüntüsü, erkekleri daha geç ama daha fazla nakit alacakları bir aktiviteyi hemen ama daha ucuza gerçekleştirme eğilimine sokuyor.

Fakat bu, bilgisayarlardan lazerli bıçaklara kadar şehevi reklamların satışı nasıl artırdığına bir açıklama getiremiyor. "Belki de çekici bir kadınla karşılaşan erkekler, iyi bir pazarlık için fazla çaba sarf etmiyor" diyor Van den Bergh.

Pazarlık oyunu

Pazarlık oyununda, alıcıya 10 euro veriliyor ve inebileceği minimum miktarı zaten belirtmiş olan satıcıdan fiyatı biraz daha indirmesi isteniyor. Eğer fiyat açıklanan minimum fiyattan daha az olursa iki oyuncu da hiçbir şey alamıyor.

Bir şey en azından hiçbir şeyden daha çok olduğu için, alıcının fazla uğraşmayacağını ve satıcıdan cüzi bir indirim yapmasını isteyeceğini bekleyebilirsiniz. Ama satıcının gururu ve adalet duygusu genellikle ikisinin de dezavantajı oluyor.

Potansiyel eş işleri karıştırıyor

Araştırmacılara göre, yüksek testosteron seviyeli erkekler büyük bir indirim için en büyük çabayı gösteriyor. Fakat bu erkekler aynı zamanda seksi bir kadın gördüklerinde taleplerini en aza da indirebiliyor.

Belki de rahatlıyor ve o an için paraya daha az değer vermeye başlıyorlar. Ya da belki de, araştırmacılara göre, potansiyel bir eş görüntüsü olduğunda zenginliklerini gösterme eğilimine giriyorlar.