BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Avrupanın ilk pramidi

Bosna'da yıllardır ağızlarda dolaşan bir efsane gerçek olmak üzere.

Abone ol

Avrupa, ilk piramidinin gün ışığına çıkmasını bekliyor. Saraybosna yakınlarındaki Visoko'da bulunan piramid şeklindeki tepelerde kazılar ilerledikçe, kalıntılar gün ışığına çıkıyor.

Bosna'da yıllardır ağızlarda dolaşan bir efsane gerçek olmak üzere. Piramid şeklindeki tepenin piramid olduğu iddiası gün geçtikçe gerçeğe daha da yakınlaşıyor.

Visoko yakınlarındaki kazılarda geometrik biçimde kesilmiş ve dizilmiş taşlar bulundu.

Arkeolog Semir Osmanagic, "bunlar piramidin bulunan ilk duvarları. Gördüğünüz gibi yüzeyleri dümdüz. Bu piramidler bulduğumuzun en önemli kanıtı" diyor.

7 bin yıllık bir tarih

Visocica Tepesi'nin 45 derece eğimli yüzeyleri gerçekten bir piramidi andırıyor. Kazılar birbirine tünellerle bağlantılı üç tepe üzerinde sürdürülüyor.

Toprak altında tepenin içine giren tüneller de bulunuyor. Bu tünellerin insan yapımı olduğunda hemfikir olan uzmanlar Visoko Vadisi'nde insan varlığının 7 bin yıl öncesine kadar gittiğini belirtiyor.

Latin piramidlerine benziyor

Semir Osmanagic, bulduğu piramidin Mısır'dakilerden çok Latin Amerika'dakilere benzediğini söylüyor: "Herkes piramidi açıkça görmek istiyor...

"Biz de bunu yapacağız. Yaklaşık 200 gün içinde 10 büyük bölümü ortaya çıkaracağız. Piramidin merdivenleri açıkça görülecek."

Osmanagic'in kazıları sonunda bulunan arkeolojik eserlerin piramid olduğu kesinleşirse, bunlar tarihe Avrupa'nın ilk piramidleri olarak geçecek.