BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İrana Netten mesaj

Fransız Bakan, İran için, internet üzerinden yayın yapan bir İran gazetesine açıklamada bulundu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İranlılara hitaben bir İran internet gazetesi aracılığıyla açıklamalarda bulundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ilk kez bir Avrupalı dışişleri bakanının İran gazetesi için demeç verdiği belirtilirken, Fransız bakanın, ''roozonline''daki demecinde, İranlıların Avrupalıların İran'ın nükleer programına ilişkin tavrını bilmeleri ve anlamaları için buraya açıklamada bulunduğunu söylediği ve ''Ülkenizde özgür niteliğinden dolayı internet medyası çok okunuyor'' dediği kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada bakanın, ''Bütün İranlıların tavrımızı bilmesi ve anlaması benim için önemlidir: Biz İran'ın uluslararası toplumun endişelerini gidermesini, bölgede ve dünyada rol almasını istiyoruz'' diye konuştuğu belirtildi. Açıklamada, şu anki kriz ortamında Douste-Blazy'nin, ''Başlıca zorluk, nükleer alanda İran rejiminin ortaya attığı programların barışçı amaçlar içerdiğine duyulan güven eksikliğidir. Eğer sadece nükleer santraller için enerji üretmeye yönelikse İran'ın programının ekonomik ya da teknolojik bir anlamı yok'' değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre Douste-Blazy, ''İran için gerçek sorun, uzun vadede nükleer enerjiye ulaşımını uluslararası toplum aracılığıyla güvence altına almaktır, Avrupalıların geçen ağustosta teklif ettiği tam da budur'' dedi. Bakan, İran'da insan hakları konusuna da değinerek, ''Fikir suçlularının genellikle kötü koşullarda tutuklu bulunması uygulaması, İran kültürünün açıklığı ve zenginliğine uygun düşmemektedir'' ifadesini kullandı.