BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kaynanalar ne ister?

Bir Doçent, kaynanaların ne istediğini bulmak için yola çıktı bakın nasıl bir sonuç elde etti...

Abone ol

Genellikle "anlaşamayan ve çatışan" ikili olarak tanınan gelin ile kaynanalarla ilgili yapılan bir araştırma, "çatışmanın, toplumun beklentisinden kaynaklandığını" ortaya koydu. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Karadeniz ve bir grup arkadaşı tarafından yapılan araştırmada, 52 gelin ve 52 kaynana ile görüşüldü. "Gelin-kaynana iletişimi/Geleneklerin getirdiği toplumsal bir sorun" konulu araştırmaya katılan kaynanaların yüzde 60’ını, gelinleriyle birlikte oturanlar oluşturdu.

Kaynanaların yüzde 73.3’ü, gelinleriyle ilişkilerini, "klasik gelin-kaynana ilişkisi", yüzde 13.3’ü "samimi ve dostça", yüzde 13.3’ü de "sürtüşmeli" olarak nitelendirdi. Kaynanaların tamamı, kendisine "anne" diye hitap edilmesinin gerekli olduğu görüşünde birleşti.

Yarısından fazlası gelinleriyle bir sorun yaşadıklarında bunu konuşarak çözümleme yoluna gideceklerini belirten kaynanaların yüzde 40’ı ise "hiçbir şey yapmayacağı" yanıtı verdi. Yüzde 6.7’si de sorun karşısında "küsmeyi" tercih edeceğini belirtti. Kaynanaların yüzde 46.7’si kızdıklarında, gelinleriyle bunu paylaştıklarını ve yüzde 33 oranında sonucun değiştiğini bildirdi.
Araştırma, sorunlar konusunda, kaynanaların tek başına gelinlerini sorumlu tutmadığını da ortaya koydu.

Buna göre, kaynanaların yüzde 66.3’ü "sürtüşmeyi körükleyen" taraf olarak "her iki tarafı gördüğünü" vurguladı. Katılımcı kayınvalidelerin yüzde 60’ı, aralarındaki çatışmaları yaratan durumun "toplumun beklentisinden", yüzde 26.7’si de "bireysel özelliklerden" kaynaklandığı belirtti. Yine yüzde 73.3’ü, ayrı yaşamanın sorunları azaltacağını ve evlilik öncesi bu konularda danışmanlık verilmesi gerektiğini söyledi.

GELİNLER NE DÜŞÜNÜYOR
Araştırmaya katılan 52 gelinin yarıdan fazlası, kaynanasıyla ilişkilerini "saygıya dayanan", yüzde 18.8 "kırgın", yüzde 12.5’i de "sürtüşmeli" olarak nitelendirdi. Gelinlerin yüzde 18.8’i, kaynanasına "anne" diye hitap etmekten memnun olmadığını dile getirdi.

Araştırmada, gelinlerin yüzde 50’si, duygularını kayınvalidelerine "konuşarak", yüzde 18.8’i ise "küserek" ifade ettiğini belirtirken, yarıdan fazlası bunları paylaşmayı denediklerinde sonuç alamadığını söyledi.
Gelinler de kaynanaları gibi, sorunlardan her iki tarafın sorumlu olduğu görüşünde birleşti. Araştırmaya katılan gelinlerin yüzde 50’si, kayınvalidesiyle yaşadığı çatışmaların "toplum beklentisinden", yüzde 37.5’i de bireysel özelliklerden kaynaklandığını kaydetti. Neredeyse tamamına yakını da ayrı yaşamanın sorunları azaltacağını ve evlilik öncesi bu konuda danışmanlık almanın gerekli olduğunu vurguladı.

SONUÇ
Araştırmanın sonuç bölümünde, iletişimin, fikir, duygu, düşünce, niyet ve gereksinimlerin kişiler arasında iletildiği bir süreç olduğuna işaret edilerek, iletişimde temel olanın insan insana etkileşim ve paylaşım olduğu ifade edildi.
Araştırmada, "Gözlemler, bazı konumların ya da rollerin geleneksel yaşanması gerekliliğine inanılması ya da açık iletişim kurulamaması nedeniyle, ilişkilerin zaman zaman olumsuz etkilendiği yönündedir. Toplumuzda gelin ve kaynana rolleri çoğu zaman öfke yaratan, kopukluklara neden olan roller olarak gözlenmektedir" denildi.