BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.445,03
HABER /  GÜNCEL

TSKdan tatil muhtırası

Genelkurmay'ın yayınladığı 'tatil muhtırası'nın kamu kuruluşlarına da örnek olması bekleniyor.

Abone ol

Komutanlar da tasarruf tedbirlerine takıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, güvenlik gerekçesiyle TSK’da görevli generallerin yıllık izne makam aracı ile gitmelerini yasakladı...

GENELKURMAY Başkanlığı’nın tasarruf tedbirleri, 17 yıldır yıllık izne ve tatile sivil plaka takılmış makam araçları ile giden tuğgeneral, tümgeneral ve amiralleri de vurdu. Gerekçe olarak, başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin hedefi olmaları gösterildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 274 tuğgeneral/amiral ile tümgeneral/amiralin yıllık izinlerine ‘benzin çeki’ verilen makam araçları ile gitmelerini yasakladı. ‘Kişiye özel’ ibareli emir İkinci Başkan Orgeneral Işık Koşaner imzasıyla 274 generale gönderildi. Yeni uygulamayla tuğgeneral/tuğamiral ile tümgeneral/tümamiraller artık özel araç, otobüs ya da uçakla tatile gidecekler. Emre aykırı davranan generaller hakkında soruşturma açılacak.

17 yıldan beri kullanıyorlar

TSK’da çeşitli rütbelerde 344 general görev yapıyor. Bunların 16’sını orgeneral, 54’ünü korgeneral, 274’ünü ise tuğgeneral/tuğamiral ile tümgeneral/tümamiraller oluşturuyor. 1984’de Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Necdet Üruğ, generallerin makam araçları ile yıllık izne gitmelerini yasaklamıştı. 1985’de, PKK terörünün zirveye çıkması nedeniyle söz konusu emir 1989 yılında kaldırıldı. 1989’dan itibaren tüm generallere ‘güvenlik gerekçesiyle’ makam araçlarını yıllık izinlerinde kullanma hakkı tanındı. Tuğgeneral ve tümgenerallere tek tip makam aracı tahsis ediliyor.

Korgeneral ve orgeneraller Mercedes, tuğgeneral ve tümgeneraller ise Renault-Megane marka makam aracı kullanıyor. Mevcut uygulamada generaller, yıllık izinlerine sivil plaka takılan makam aracı ile gidiyorlardı. Aracı ise sivil elbise giydirilen er ya da erbaşlar kullanıyordu. Sivil plaka takılmış makam araçlarının depoları, ‘benzin çekleri’ ile dolduruluyordu.

Haber: Kamil Elibol
Kaynak: www.stargazetesi.com.tr