BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Taşeron işçilere kadroda son durum özel sözleşmeli mi olacaklar?

Taşeron işçiler için kadroda son durum ne? Taşeron işçiler 16 Kasım tarihinde kadroda son durum ne sorusunu merak ediyor. Taşeron işçiler hangi statüden kadroya geçecek özel sözleşmeli mi olacak sorusunun yanıtı internethaber'de.

Abone ol

800 bine yakın taşeron işçi kadroya geçmek için artık gün sayıyor. Taşeron işçiler memur mu olacak yoksa işçi mi kalacak? Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel mi olacak?

Taşerona kadro açılacak mı sorusu yüz binlerce vatandaş tarafından büyük bir merakla beklenen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Binlerce taşeronun merakla beklediği kadro konusuyla ilgili çalışmalar hız kazandı, hükümetin açıklamaları sıklaştı. Son açıklama Başbakan'dan geldi. Taşeron işçilerinin kadro beklentisi karşılanacak mı, kadro yakın zamanda verilecek mi?

TAŞERON İŞÇİ HANGİ STATÜDEN OLACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.

Taşeron işçilerin hangi statüde kadroya geçeceği merak konusu. Kadroya geçeceği olan taşeron işçiler özel statü personeli olmak istemiyor.

KAMUYA AİT BİR TAŞERON ŞİRKET Mİ GELİYOR?

İkinci formül ise; "kamuya ait bir şirket" kurulması. Tüm taşeron işçileri bu "şirket"e geçirilecek ancak "sözleşmeli işçi" statüsüyle istihdam edilecek. Çalışanlar işçi konfederasyonlarına da üye olabilecek. En çok üyeye sahip konfederasyon tüm çalışanlar için toplu iş sözleşmesi protokolü yapma hakkına sahip olacak. Ancak "kamuda taşeron vasfı"nın korunup korunmayacağı net değil.

Üçüncü formülde de kamuda çalışan taşeron işçileri "işçi statüsü"nde kalacak ama "asıl işçi" olmayacak. Çalışan; hangi Bakanlıkta çalışıyorsa ona bağlı olacak ama sözleşmeler burada da üç yılda bir yenilenecek.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL Mİ OLACAKLAR?

Taşeron işçiler merakla statülerini beklerken bir iddia da özel sözleşmeli personel olarak kadroya geçeceği. İşçiler bu duruma bakmasa da bakalım taşeron işçilerin kadroya geçmesinde nasıl formül olacak merak konusu.