BIST 9.771
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.455,98
HABER /  POLİTİKA

Pervin Buldan ilk kez anlattı

Pazar günü gerçekleştirilen BDP heyeti ile Abdullah Öcalan görüşmesi nasıl geçti, Öcalan'ın morali nasıldı, Pervin Buldan görüşme sonrası ilk kez İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA- 
BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan Abdullah Öcalan görüşmesini anlattı. Abdullah Öcalan'ın Drogba'yı neden kendilerine örnek gösterdi, o görüşmede neler konuşuldu, KCK'nın "Geri çekilmeyi durduruyoruz" açıklamasının ardından sürece yönelik bir endişe taşıyor muydu, süreç bundan sonra nasıl bir yol izleyecek, NEsrin Yılmaz'a anlattı.

DROGBA KONUSU BİR CÜMLE OLARAK GEÇTİ

"Sayın Öcalan'la görüşmemizde Drogba konusu kısa bir cümle olarak geçti. "Onun sadece futbol başarısını değil aynı zamanda kendi ülkesindeki iç savaşla ilgili vermiş olduğu mücadeleyi de görün" dedi. Biz zaten bir mücadele veriyoruz ama bazı taleplerimiz konusunda daha ısrarcı olmamız yönünde bir ifadeydi."

MORALİ GAYET İYİYDİ

"Sayın Öcalan'ın morali iyiydi. KCK'nın açıklamasından sonra farklı bir söylem ya da farklı bir davranış sergilemedi. En azından ateşkes devam ediyor, sürece baktığımız zaman çok büyük kazanımlar olmadı ama kaybetmedik de, en azından asker ve gerillalar ölmedi, özellikle bunun altını çizdi. "Yeni bir format" derken de, artık diyalog sürecini bitirip müzakere sürecine geçilmesi gerekiyor, bu müzakere sürecinde de Sayın Öcalan muhatap alınmalı. Sadece BDP heyeti ve kardeşiyle değil, Sayın Öcalan başka kesimlerle de görüşebilmeli. Kurulan komisyonlar var, kendisiyle görüşmek isteyen akademisyenler var, yazarlar var. Yurt dışından çok yoğun talepler var, artık Öcalan'ın tüm bunlarla bir diyaloğunun olması lazım, buna paralel olarak da bazı yasaların çıkması konusunda hükumetin de adım atması lazım, bu işler tek taraflı olmuyor. 

"Bu paket tabii ki sürecin bir parçası ama bu paketin içerisinden de Türkiye'yi tam anlamıyla demokratikleştirecek, Türkiye'yi güllük gülistanlık yapacak bir sonuç da beklemiyoruz doğrusu. Bundan sonra, Abdullah Öcalan'ın süreçteki rol ve misyonu önemli. Buna kendisi de çok önem veriyor, bunu ifade etti. Daha önce yaptığımız görüşmelerde ifade edilen 3 başlıklı bir yol haritası belirlenmişti, buna paralel olarak aynı çerçevede komisyonların kurulması, bazı yasaların değişmesi gerekiyor. Örneğin terörle mücadele kanunu, sonuçta eğer savaş yoksa, TMK'ya da ihtiyaç yoktur."

ÖCALAN'IN KULLANILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

"Müzakere süreçleri aynı zamanda belgelere de dönüşmesi lazım. Devletle Sayın Öcalan arasında nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz. Sayın Öcalan, Bu son görüşmede bir mektup yazdığından bahsetti, devlet yetkililerine teslim ettiğini söyledi, bize de bunu sözlü olarak anlattı. Biraz önce sözünü ettiğim 3 ana başlık, terör yasasının değişmesi, hakikatler komisyonunun kurulması, bunun yanında bazı komisyonlar da var, daha önce bahsedilen 8 komisyon. Bunları yazılı olarak kendisi iletmiş ama bizim de bunları sözlü olarak hem hükumetle, hem Kandil'deki yetkililerle görüşmemizi söyledi. Dolayısıyla biz Kandil'e bir ziyaret gerçekleştireceğiz, bunları kendileriyle konuşacağız. Artık bu mesele Türkiye'nin gündemine oturmalı. 100 yıllık bir meselenin çözümünden bahsediyoruz, bu mesele çözülecekse ve bunun baş aktörü Sayın Öcalansa eğer, artık kendisinin dışarı ile bir bağının olması lazım. Daha önce Başbakan, Sayın Öcalan için, "Onu bir enstrüman olarak kullanıyoruz" demişti, buna biz de izin vermeyeceğiz, kendisi de izin vermez zaten. Yeni format, Öcalan'ın dışarı ile bağlantısının kurulması."