BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  DÜNYA

Pantolon giyen kadına kırbaç

Sudanlı kadın bir gazeteci kamusal alanda pantalon ve bluz giydiği için mahkemeye çıkarılıyor. İslama aykırı giyimin cezası kırbaç.

Abone ol

Hükümet muhalifi gazeteci Lubna Ahmed el Hüseyin, İslami kıyafetin dışına çıkarak Sudan yasalarını ihlal etmekle suçlandı. Eğer mahkeme kendisini suçlu bulursa, kamuya açık bir alanda 40 kırbaçla cezalandırılması olasılığı var.

Gazeteci, ülkesinde her gün aynı sebeple kırbaçlanan kadınlarla aynı sorunu yaşadığını açıkladı. Arap İnsan Hakları Örgütü, ayrımcılık yapıldığını söyleyerek davayı kınadı.

Lubna Ahmed el Hüseyin, başkent Hartum'da bir lokantada yanında bulunan ve kendisi gibi pantalonlu olan 12 kadınla birlikte tutuklandığını söylüyor.

BBC'ye bir mülakat veren Sudanlı gazeteci, tutuklanan kadınlardan bazılarının suçlu olduklarını derhal kabul ettikten sonra 10 kırbaç darbesiyle cezalandırılıp bırakıldıklarını anlattı.

Sudan'ın kuzeyinde yer alan başkent Hartum'da, ülkenin güney bölgelerinden farklı olarak, şeriat yasaları uygulanıyor. El Hüseyin, ceza alan kadınlardan bazılarının güney Sudan'dan gelen Hristiyan ya da Şaman dinine bağlı kadınlar olduğunu söylüyor.

Güney Sudan'da nüfusun çoğunluğunu bu iki din oluşturuyor ve şeriat yasalarından başkent Hartum'da normalde muaf tutuluyorlar. Fakat gazeteci El Hüseyin, lokantaya giren 20'yi aşkın polis memurunun pantalonlu gördükleri herkesi tutukladığını belirtti.

Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu kuzey Sudan'da şeriat mahkemeleri 'ahlaka aykırı' giyim kuşamı 40 kırbaç darbesiyle cezalandırıyor.