BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,72
ALTIN 2.418,95
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları biyoyakıtçıları yaktı

Petrolün fiyatı 150 dolardan 60 dolara düşünce biyoyakıtlar pahalı hale geldi. Biyoyakıt ürünleri elde kaldı.

Abone ol

Petrolün varil fiyatının 150 dolardan 60 dolara düşmesi nedeniyle biyoyakıtlar pahalı hale gelince, biyoetanol ve biyodizel üretenlerin ürünü elinde kaldı.

Türkiye'de biyoyakıt üretmek amacıyla yatırım yapanlar, ürettikleri biyoyakıtları satamamaktan şikayet ediyor.

Petrol fiyatlarının arttığı dönemde biyoyakıtlar yoğun olarak tartışılırken, birçok yatırımcı da Türkiye'nin potansiyelini değerlendirmek için harekete geçmişti. Bazı yatırımcılar, biyodizel üretimi amacıyla, aspir, kanola gibi yağ bitkilerini oldukça ciddi miktarlarda ürettirmek için çok sayıda çiftçi sözleşme yaptı. Bazı yatırımcılar atık yağ toplama tesisleri ve üniteleri kurdular.

Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) da potansiyeli değerlendirmek üzere, şekerpancarından biyoetanol üretimi için Eskişehir Şeker Fabrikası'nda ek yatırıma gitti. Tesiste 160 ton biyoetanol üretilmesine karşın, talep olmadığı için satılamadı. Bunun üzerine üretim durduruldu.

Biyoyakıtlardan biyoetanol şeker pancarı, şeker kamışı, mısır, buğday, patates gibi şekerli ve nişastalı bitkilerden üretiliyor ve benzin ile karıştırılarak kullanılıyor. Biyodizel ise aspir, kanola, soya gibi yağ bitkilerinden veya atık yağlardan üretiliyor ve doğrudan, motorin katkısı olmadan da kullanılabiliyor.
TÜRKŞEKER Genel Müdürü Azmi Aksu'nun verdiği bilgiye göre, biyoetonol üretimi için Eskişehir Fabrikası'nda 690 bin dolarlık yatırım yapıldı ve geçen yıl 160 bin litre üretim gerçekleştirildi. Ancak, petrol fiyatları 150 dolardan 60 dolara kadar düşünce, biyoetanol pahalı hale geldi. Kullanımı zorunlu olmadığı için de dağıtım firmalarından herhangi bir talep olmadı.

Biyoetanolün litresinin vergisiz maliyetinin 1,74 lira olduğunu ve vergilerle birlikte benzinden daha pahalıya geldiğini anlatan Aksu, ''Kanuna göre yüzde 2'ye kadar akaryakıta katılabiliyor. Ama zorunlu olmadığı için ve fiyatı benzine göre yüksek olduğu için satamıyoruz. Zorunluluk olsa bile bu maliyetle satmak zor. Zorunlu hale gelirse de yeterli kapasite yok ve firmalar talep etse bile istediği miktarda bulamaz'' dedi.

Aksu, bir ton pancarın alım fiyatının 110 liranın üzerinde olduğuna dikkati çekerek, ancak 60 liraya alınacak pancardan üretilecek biyoetanol üretilirse benzin ile rekabet edilebileceğini anlattı ve petrol fiyatı 50-60 dolar olduğu sürece biyoyakıt üretiminin rantabl olmayacağını vurguladı.