BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.426,62
HABER /  GÜNCEL

Çilek bir ilçenin kaderini değiştirdi

10 yıl önce ilçeye tarım müdürü çilek fidesi getirdi. Köylüleri ikna etmesi çok güç oldu. Ama 10 yılda köylünün kaderi değişti.

Abone ol

Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde 10 yıl önce, fidesi ilçe tarım müdürü tarafından Antalya'dan getirilen ve çiftçilerin üretimi için güçlükle ikna edildiği çilek, 10 yıl içinde ilçe ekonomisini yüzde 80 canlandırdı.
Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, uzun yıllardır ilçede tütün ekimi yapıldığını ancak, tütünün işçiliğinin zor, kazancının az olması nedeniyle çiftçilerin kazancının düştüğünü, bu nedenle ilçeden çalışmak amacıyla kente yoğun göç yaşandığını anlattı. Dönemin ilçe Tarım Müdürü Talip Ayla'nın 10 yıl önce gittiği Antalya'dan çilek fidesi getirdiğini ve deneme amaçlı iki serada üretimini sağladığını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

''Yoğun göç nedeniyle arazilerimiz bakımsız kaldı. Topraklarımızın susuz ve kıraç olması, tütünden başka alternatif ürüne de izin vermiyordu. İlçe Tarım Müdürümüz o yıllarda çiftçilere çilek ekmeyi önerdi ve deneme amaçlı olarak iki serada çilek üretimini başlattı. Çiftçiler önce çilek fikrine sıcak bakmadı. 'Burada çilek yetişmez' denildi ama çilek üretimi tuttu, benimsendi ve 2 serada başlayan üretim, 2 bin dekar araziye yayıldı. Özellikle son 5 yılda ilçenin kaderi çilek sayesinde değişti. Ekonomimiz yüzde 80 canlandı, göç önlendi. Hatta göç edenlerin bir kısmı da döndü. Üretimin gelecek yıllarda daha da yaygınlaşacağını ümit ediyoruz.''

YILDA 3 MİLYON TL GELİR

Köprübaşı Üzümsü Meyveler, Çilek, Üzüm Üreticiler Birliği Başkanı Hasan Aydın ise, ilçede 2009 yılı çilek hasadının şu günlerde sona erdiğini belirterek, bu yılki rekoltenin 15 bin ton olarak gerçekleştiğini ve ilçeye bu yıl çilekten 3 milyon TL gelir sağlandığını bildirdi. Aydın, şunları kaydetti:

''İlçemizde 10 yıl önce 2 adet serada başlayan kamoros cinsi çilek üretimi 2 bin dekar araziye yayıldı. Topraklarımızın yapısından dolayı ilçemizde aroması çok yüksek ve dayanıklı çilekler yetişiyor. Köprübaşı'nın 260 rakımlı olması da çileğin hasat süresini uzatıyor. Hasat 23 Nisan'da başlayıp Temmuz ortalarına kadar devam ediyor. Pazarlamada sorunumuz da yok. Salihli, Gördes ve köylerde üretilen çilekler bile ilçemize gelen tüccarlara satılıyor. Bu yılki çileklerimizi kilogramı 2-2.5 TL arasında sattık. Keşke çilek üretimine daha önce başlasaydık.''