BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,73
ALTIN 2.408,00
HABER /  GÜNCEL

ABDyi şoka sokan rekor açık

ABD'de resmi veriler, bütçe açığının -mali yılın bitimine üç ay kala- ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktığını gösterdi. ABD'de nüfusun yüzde 9,5'i işsiz...

Abone ol

Rekor açık önemli ölçüde, hükümetin resesyona karşı kamu harcamalarını önemli ölçüde artırması ve mali kuruluşlar için hazırlanan kurtarma paketleriyle ilişkilendiriliyor.

Vergi gelirlerinin düşmesi ve işsizlik ödeneği alanların sayısının artmasının da açığı büyüttüğü belirtiliyor. 2007/8 mali yılının tamamında 455 milyar dolarlık bütçe açığı söz konusu olmuştu.

Bu verilerin, hükümeti sağlık ve eğitim harcamalarında kesintiye zorlayabileceğine dikkat çekiliyor.

Berkley Üniversitesi'nden Prof. Robert Reich, hükümetin daha vahim bir tabloyu önlemek için bütçe açığına katlanmak zorunda olduğuna dikkat çekiyor.

NÜFUSUN YÜZDE 9.5'İ İŞSİZ

Reich, "ABD halihazırda kapasitesinin yüzde 6'sı oranında düşük üretim yapıyor. Nüfusun yüzde 9,5'i işsiz. Yüzde 15'i de yarı zamanlı çalışıyor." diyor ve hükümetin açık vermekten korkarak harcama yapmaması durumunda işsizliğin daha da artacağını belirtiyor.

ABD Kongresi, ekonomide toparlanma sağlanması için 700 milyar dolarlık mali kurtarma planı ve 787 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketini onaylamıştı.

Geçtiğimiz hafta üst düzey bir demokrat, ikinci bir ekonomiyi canlandırma paketinin değerlendirilmesi gerekebileceğini söylemişti.

ABD, küresel ekonomik kriz öncesinde de bütçe açığına sürüklenmişti.
Bunda vergi kesintileri ve Irak savaşının maliyeti büyük oranda rol oynamıştı.

REKOR AÇIK PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

Küresel ekonominin durumuyla ilgili kaygılar sürerken, ham petrolün varil başı fiyatı 60 doların altına düştü.

Petrol fiyatlarındaki düşüş küresel ekonominin geleceğiyle ilgili belirsizliğe bağlanıyor.

Ekonomi uzmanlarına göre, petrolün iki hafta içinde yaklaşık yüzde 20 oranında değer yitirmesi, yatırımcıların, ekonomik toparlanma sürecinin yeterince güçlü ve uzun ömürlü olmayacağı yolundaki kaygılarına işaret ediyor.