BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  GÜNCEL

Askerde kadın eğitimi

Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla askerler şiddete karşı eğitilecek

Abone ol

Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı, kadına yönelik şiddet ve "töre cinayetleri"nin artması dolayısıyla askerleri şiddete karşı eğitmeye karar verdi.

Ağustos ayında garnizonlarda başlayacak seminerlerde "aile içi şiddet, töre cinayetleri, kadının insan hakları" gibi konularda sunumlar yapılacak. Proje için özel olarak hazırlanan afişler garnizonlara asılacak. Eğitimlerle kadına yönelik şiddet ile ilgili genç erkeklere ulaşmak ve bilgilendirmek hedefleniyor.

Yıllardır birçok kurum ve kuruluş, kadına yönelik şiddeti önlemek için çeşitli seminer ve konferanslar veriyor. Uzmanların çıkıp saatlerce konuştuğu seminerlerde kadın hakları anlatılıyor. Fakat seminerleri dinleyenler de genellikle hep kadınlar oluyor. Oysaki kadına yönelik şiddeti uygulayanlar ve "töre cinayeti" işleyenler çoğunlukla erkekler. Devlet Bakanlığı bu durumu fark ederek genç erkeklere ulaşıp onları bilinçlendirmek için düğmeye bastı. Konuyla ilgili yapılan araştırma ve toplantılar sonucunda eğitim için en iyi yerin kışlalar olduğu görüşüne varıldı. Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, erkeklere ulaşmak için kışlanın en kesin çözüm olduğunu vurguladı. Genelkurmay Başkanlığı"na başvurarak silah altındaki er ve erbaşlara eğitim konusunda işbirliği yapmayı önerdiklerini anlatan Çubukçu, seminerlere ağustos ayı içerisinde başlamayı planladıklarını bildirdi. Şiddet konusunda toplumsal algının değişmesi gerektiğini dile getiren Nimet Çubukçu, “Bundan 1 yıl önce şiddetin muhatabının erkekler olduğunu düşünerek onlarla iletişim kurmak istedik. Hedef kitlemizi belirleyince onlara en kolay ve doğru şekilde ulaşacak kesimleri gözden geçirdik. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisinin Silahlı Kuvvetler olduğunu düşündük. Genelkurmay"a başvurarak silahlı er ve erbaşların bu konularda eğitimi ile ilgili işbirliği önerdik. Eğitimlerin faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi. Bakan Çubukçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın kadına yönelik şiddeti önleme konusunda çok duyarlı olduğuna temas ederek, bu bağlamda Temmuz 2006"da kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili bir genelge yayınladığına işaret etti.

Herkese büyük görev düşüyor

Çocuk ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirleri içeren genelgede şu ifadelere yer veriliyor: “Kadın ve çocuklara yönelik şiddet insanlığın gündemindeki yerini korumaktadır. Bu tür şiddetin en acımasız biçimi kamuoyunda "töre cinayeti" olarak tanımlanan kadına yönelik öldürme olaylarıdır. Ekonomik kalkınma ve gelişme ile birlikte giderek ortadan kalkacak olan bu sorunların çözümü için herkese büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.”

Haber: Ayşegül Doğan
Kaynak: