BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.472,62
HABER /  POLİTİKA

Kürsüye en çok kim çıktı?

TBMM Kürsüsünü en çok kullanan lider kim? Başbakan değil. Başbakanı bile sollayıp, kürsünün liderliğini alan lider ve en az kullanan lider...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Meclis’te bulunan siyasi partilerin liderlerinin kürsü performansı belli oldu. Başbakan Erdoğan’ı bile sollayan ve birinciliğe oturan sürpriz bir isim oldu. TBMM Tutanak Müdürlüğü’nün verilerine göre Meclis Kürsüsünü liderler arasında en çok kullanan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uras ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’ndan sonra kürsüyü en fazla kullanan lider sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kürsüyü en az kullanan liderler oldu.

ÖZEL GÜNLER
Liderlerin genellikle özel günlerde Meclis kürsüsünü kullanmaları ve polemik yaratılmaması için rutin görüşmeler sırasında kürsüye çıkmamaları, bu sıralamanın oluşmasına yol açtı. Genel başkanların genelde kozlarını bütçe görüşmelerinde paylaştıklarını belirlenirken, bunun dışında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde de kürsüyü kullandıkları da kayıtlara yansıdı.

Meclis Tutanak Müdürlüğü’nün verilerine göre 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı bütçe konuşması da dâhil olmak üzere bugüne kadar 8 kez TBMM Kürsüsünden konuşma yaptı. Erdoğan’ın kürsüyü, hükümet programı sunumu, güvenoyu teşekkür konuşması ve bütçe görüşmeleri hakkında hükümetini savunmak için kullandığı belirlendi.

BAYKAL 4.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Meclis Genel Kurulu’ndaki kürsüyü fazla kullanmadığı ortaya çıktı. Baykal, and içme töreni dışında, 2008 ve 2009 bütçesinde, CHP’nin verdiği gensoru önergesinde, 60.hükümet programının kabulünde, 23 Nisan Bayramı’nda ve TBMM’nin 1 Ekim 2007 açılışında Meclis Kürsüsünü kullandığı ortaya çıktı. Liderlerin kürsü performansında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 7 konuşma ile dördüncü sırada yer alıyor.

BAHÇELİ 5 KEZ KONUŞTU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Meclis Genel Kurulu’ndaki kürsüyü en az kullanan liderler arasında yer aldı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, 4 Ağustos 2007 tarihindeki and içme töreninin ardından, 2008 ve 2009 yılı bütçe görüşmeleri, 60. Hükümet Programı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı dahil olmak üzere bugüne kadar toplam 5 kez kürsüye çıktı.

TÜRK 3 KEZ SESLENDİ
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, liderlerin kürsü performansı sıralamasında son sırada yer aldı. Türk, 22 Temmuz seçimlerinden bugüne kadar Genel Kurul kürsüsüne 4 kez çıktı. Türk, and içme töreninde, 60.hükümet programı hakkında ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı hakkında söz aldığı belirlendi.

URAS REKORTMEN
Liderler arasında ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, 39 kez TBMM kürsüsüne çıkarak liderler arasında rekor kırdı. Uras, and içme töreninin ardından, söz aldığı konular arasında, hükümet tezkeresi gereği yurtdışına asker gönderilmesi, Tuzla Tersaneleri, misket bombalarının kullanılması, 1 Mayıs, emekliler haftası, küresel ekonomik kriz, ceza infaz kurumları gibi konular yer alıyor.

YAZICIOĞLU 2.
Uras’ın ardından Meclis kürsüsünü en çok kullanan lider sıralamasında 18 konuşma ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ikinci oldu. Yazıcıoğlu, söz aldığı konular arasında, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin illerinin ekonomik ve sosyal sorunları ile terörle ilgili bilgi ve gözlemleri, Kosova’nın bağımsızlığı, kamu çalışanlarının sorunları, YÖK Kanununda değişiklik gibi konular yer alıyor.