BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,74
HABER /  DÜNYA

Gençlik iksiri bulunuyor mu?

İlerleyen yaşlara rağmen dinç ve sağlıklı kalmak hayal olmaktan çıkıyor

Abone ol

Sağlıklı yaşlanmayı sağlayan ilaç geliştirildi. Klinik deney aşamasındaki ilacın başarısı kanıtlanırsa insanlar 100 yaşında bile zinde kalabilecek

İlerleyen yaşlara rağmen dinç ve sağlıklı kalmak hayal olmaktan çıkıyor. Bilim insanları tarafından geliştirilen ilaç sağlıklı yaşlanmayı sağlayacak. Uluslararası Nöroendokrinoloji Kongresi'nde açıklanan raporlar yaşlanma araştırmaları konusunda gelinen noktayı gözler önüne serdi. Nüfus uzmanlarına göre 2010 yılında ABD'de yaşayan 60 yaş üstü nüfus 40 milyonu aşacak.

60 yaşını aşmış milyonlarca insanın dış görünüşünün 'güzel' ve bedenlerinin dinç olamayacağını tahmin etmek zor değil. Bilim insanlarının son geliştirdiği ilaç ise hem yaşlı hem de sağlıklı, dinç olabilme ihtimalini ortaya çıkardı.
Pittsburgh Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Robert Gibbs, yaptığı açıklamada, bazı insanların ileri yaşlara kadar gayet sağlıklı olarak, vücutlarında sadece küçük sorunlarla yaşayabilirken, bazılarının neden bu kadar sağlıklı yaşlanamadığı sorusuna odaklandıklarını belirtti.
Sağlıklı yaşlanmayı hedefleyen, Pfizer'in yeni ilacı 'Capromorelin', Washington Üniversitesi'nden Doktor George Merriam ve ekibi tarafından zayıf, yorgun bedenlere sahip, yürümede zorluk çeken 65 yaşındaki 395 erkek ve kadın üzerinde denendi.

Büyüme hormonunu uyaran 'Capromorelin', vücudun ergenlik yıllarında salgıladığı büyüme hormonunu salgılamasını sağlıyor. İlacı kullanan hastaların zayıf kas kümelerinde, altı ay içinde yaklaşık bir buçuk kiloluk artışa rastlandı. Hastalara uygulanan denge, koordinasyon ve güçlülük testi sonucunda da düz bir çizgi üzerinde yürüme kabiliyetlerinin geliştiği gözlendi.

Doktor Merriam yaptığı açıklamada, ilacı deneyen hastaların bir yıl sonra merdiven tırmanmada da gelişme gösterdiklerini belirtti. Bu kategorideki ilaçların fiziksel fonksiyonları geliştirerek yaşlı insanların kendi başlarına yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olacağını açıklayan doktor Merriam, ilaca lisans alınmasının da kolay olacağını belirtti.

Polonyalı bilim insanlarının yaptığı benzer bir araştırmada
ise kanında yüksek seviyede 'adiponectin' proteini bulunan 100 yaşındaki bir kadının, kendinden genç kadınlardan daha dinç olduğu görüldü. 100 yaşındaki kadının vücudundaki sağlık işaretleri de sağlıklı yaşlanmanın mümkün olabileceği fikrini daha da güçlendiriyor.

Kaynak: Radikal