BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Zapsu için şok RAPOR

Zapsu, 'terör finansörü' olduğu için tüm dünyada hesapları dondurulan El Kadı hesabına para yatırmış.

Abone ol

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın veri danışmanı Cüneyd Zapsu'nun, "terör finansörü" olduğu iddiasıyla dünya çapında mal varlıkları dondurulanlar listesinde yer alan Yasin El Kadı'nın hesabına para yatırdığını belirledi.



CHP milletvekilleri, MASAK'ın görevlerini düzenleyen yasa tasarısının Meclis'teki görüşmeleri sırasında, 2004 yılında tamamlanan raporla ilgili işlem yapılmadığını ileri sürerken, "Yasin El Kadı'nın hesabına para yatıran Başbakan Danışmanı'nın kim olduğunun açıklanmasını" istemişlerdi. Milliyet'in ulaştığı 31 Mart 2004 tarihli ve "Çok Gizli" kaydını taşıyan MASAK raporunda, El Kadı'nın hesabına para yatıran danışmanın Zapsu olduğu belirtiliyor.
Raporda, El Kadı'nın, başkanı olduğu Muvvafaq Vakfı adına "hayır işleri" gerekçesiyle topladığı paraları El Kaide'ye aktardığına ilişkin bilgi aktarıldıktan sonra Albaraka Türk'teki 011201-143100 no'lu dolar hesabına Cüneyd Zapsu'nun (1997'de) 60 bin dolar, annesi Gaye Zapsu'nun da (1999'da) 250 bin dolar yatırdığı ifade ediliyor.


BİM'de Zapsu'nun ortağıydı

11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra ABD'nin hazırladığı "teröre destek veren kişi ve kuruluşlar" listesi Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylandı. BM'ye üye ülkelere gönderilen listedeki kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulması istendi.
Yasin El Kadı ve başkanı olduğu Muvvafaq Vakfı'nın da yer aldığı liste, Türkiye'de de Resmi Gazete'de yayımlandı. 17 Ekim 2001'de oluşturulan bir komisyon aracılığıyla ismi açıklanan kişi ve kuruluşlarla ilgili inceleme başlatıldı.
Rapor, Zapsu ailesinin o dönem sahibi olduğu BİM marketler zincirine "ortak" olan El Kadı'nın Türkiye faaliyetlerini de kapsıyor. Raporda, El Kadı'nın Türkiye'de BİM, Caravan Dış Ticaret ve Ella Film Prodüksiyon'un da aralarında bulunduğu 8 şirkette ortak olduğu bilgisine yer veriliyor.




Transfer 10.6 trilyon ciro 658 milyar lira


MASAK raporunda El Kadı'nın yüzde 95, Mehmet Fatih Saraç'ın yüzde 5'ine sahip olduğu Caravan Dış Ticaret ile ilgili şu bilgi veriliyor: "Caravan şirketinin tespit edilebilen hesaplarına 1997-2001 tarihleri arasında toplam 11 trilyon 314 milyar lira para yatırıldığı; oysa anılan şirketin söz konusu yıllardaki cirosu toplamının 658 milyar lirayı bulduğu, kaynağı belli olmayan 10 trilyon 656 milyarın ticari faaliyetlerden kaynaklanmadığının anlaşıldığı" belirtiliyor.
Raporda, Zapsu'nun da para yatırdığı hesap ile ilgili olarak 1997 - 2001 arasında 3 trilyon 145 milyar liralık işlem yapıldığı belirtilirken, şöyle deniliyor:
"Yasin El Kadı'nın ülkemizde herhangi ferdi işletmesi (vergi dairesinde kaydı) bulunmamaktadır. Yani söz konusu kişinin kendi adına kurduğu, işlettiği bir ticarethanesi mevcut değildir. Oysa hesaplara herhangi bir ticari ilişki içinde bulunulmayan şahıslarca para yatırılmakta, yine herhangi bir ticari ilişkide bulunulmayan kişilere bu hesaplardan para aktarılmaktadır. Yasin El Kadı'nın kaynağı belli olmayan bu paraları, bu hesapları kullanarak yasal mali sisteme soktuğu düşünülmektedir."

El Kadı 'terörist' listesinde

YASEMİN ÇONGAR Washington

Yasin El Kadı, 11 Eylül sonrası Amerikan resmi belgelerinde adı "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist" diye geçen bir Suudi işadamı. 52 yaşındaki Cidde'de mukim Yasin El Kadı, "Şeyh Yasin Abdullah" olarak da biliniyor.
ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın terörist listelerinde, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) terörün finansmanına ilişkin raporlarında El Kadı'nın adı yer alıyor.
El Kadı, terörle bağlantılı olarak Amerikan belgelerinde ilk kez Haziran 1998'de yer aldı. O tarihteki bir FBI raporuna göre, El Kadı ABD'de gayrimenkul alım satımı yaparak kara para aklıyor ve bu yolla Hamas'a fon sağlıyordu.
El Kadı'nın, 1990'lı yıllarda, Bosna Hersek'te de terörü finanse ettiği, Vakufska ve Depozitna bankaları ile kendi adını taşıyan "Qadi International" şirketi aracılığıyla, Balkanlar'daki silahlı İslami harekete para aktardığı yönünde raporlar var.

Bin Ladin'e para
11 Eylül'den bir ay sonra, 12 Ekim 2001'de yayımlanan 39 kişilik listede, "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler" arasında sayılan El Kadı' nın Suudi merkezli Muvvafak Vakfı aracılığıyla, El Kaide'ye yüklü miktarda fon sağladığı belirtildi. El Kadı'nın ABD ve AB'deki tüm hesapları da Bin Ladin ile adamlarına para sağladığı gerekçesiyle donduruldu.
El Kadı ise Muvvafak Vakfı'nı yıllar önce kapattığını belirtiyor ve terör örgütlerine para sağladığı suçlamasını reddediyor.

'Şimdi de El Kaide oldum'

Başbakan Danışmanı Cüneyt Zapsu, ADG Fuarcılık'ın düzenlediği açılışta, gazetecilerin soruları üzerine konunun "bayat olduğunu" öne sürdü.
Konu ile ilgili bir araştırma yapıldığını, olayın yeni bir şey olmadığını ifade eden Zapsu, şunları söyledi:
"Hata ediyorsunuz, çok bayat bir haber, yeni bir haber değil. Çoktan araştırması yapılmış ve bitirilmiş bir konudur. Gizli saklı bir şey değil. Dokunulmazlığım olmadığına, burada da olduğuma göre herhalde bir şey çıkmamıştır. Bunun dışında da zaten özel bir konudur. Ben Yasin El Kadı'yı tabii ki tanıyorum. Şimdi duyuyorum ki, daha önce PKK, CIA, Mossad vesaire idim, şimdi El Kaide oldum. İyidir... Dokunulmazlığım yok. Sümen altı diyen arkadaş yaptırsın araştırmayı, şikâyet etsin, ne yapacaksa yapsın, gereken de yapılır herhalde."
Zapsu, El Kadı'nın hesabına para yatırıp yatırmadığı sorularını yanıtsız bıraktı.

Unakıtan: Dosya savcıda

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün yaptığı basın toplantısı sırasında konu ile ilgili sorular üzerine, raporların savcılığa gönderildiğini söyledi. Unakıtan, "Yasin El Kadı ile Başbakan Danışmanı Cüneyt Zapsu arasındaki para trafiğine ilişkin bir raporun sümen altı edildiği" iddialarının hatırlatılması üzerine şöyle dedi:
"Gerekli raporlar hazırlanmıştır. Öyle sümen altı yapılmaz. Bunlar gayet çirkin şeyler. Gelsinler benim sümeni bir göstereyim bakayım, bir de altına baksınlar var mı öyle şey, yok. Öyle şey olur mu canım, sümen altı edilmiş de... Rapor zamanında hazırlanmıştır ve Cumhuriyet Savcılığı'na da intikal ettirilmiştir. Maliye Bakanlığı olarak da görevimiz budur."

Kaynak:Milliyet