BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı Belgeseli ABDde

Osmanlı İmparatorluğu belgeseli ABD'nin ünlü televizyon kanalı ''History Channel''da yayınlanacak.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu belgeseli ABD'nin tarih programları yapan televizyon kanalı ''History Channel''da yayınlanacak.

''Osmanlı İmparatorluğu: Savaş Makinası'' adı ile yayınlanacak belgeselin yapımcısı yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir hayatta kalma mücadelesi içinde ortaya çıktığı belirtildi. Devamlı saldırılara maruz kalan Müslüman-Türk boylarının kendilerini korumak amacıyla bir araya gelerek 600 yıl yaşayan bir imparatorluk oluşturdukları kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: ''Belgeselde, 14. yüzyıldan günümüze bu geniş imparatorluğun tarihinin derinliklerine dalıyoruz. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar Almanya ile müttefikti ve Gelibolu zaferi bu savaşın tarihinde çok önemli bir yere sahipti.

Dokuz ay süren ve 100 binden fazla ölümle sonuçlanan kanlı savaşta, Mustafa Kemal isimli bir kumandan birliklerine pek çok zaferler kazandırdı. Osmanlı padişahları Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) ve Muhteşem Süleyman'ın (Kanuni Sultan Süleyman) geleneklerini izleyerek, Mustafa Kemal de Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti'nin önderi oldu.

Mustafa Kemal enkaz halindeki ülkeyi batılılaşma, modernlik, dayanışma ve eşitlikle getirerek ülkeyi dönüştürdü. Arap alfabesinin yerini Latin alfabesi aldı. Osmanlı İmparatorluğu artık sadece bir hatıra, Türkiye ise gelecektir.'' Türk asıllı Amerikalı oyuncu Alex Demir'in Yavuz Sultan Selim'i canlandırdığı iki saatlik belgesel, ABD'de önümüzdeki saatlerde yayımlanacak. Belgesel, 23-24 Haziran'da da tekrar yayına konacak.