BIST 10.176
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,12
HABER /  DÜNYA

ABD jetleri Sırbistanda

Sırbistan askeri üssüne 7 yıl aradan sonra ilk kez ABD Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçaklar iniş yaptı

Abone ol

ABD uçakları NATO liderliğindeki operasyon sırasında görev yapmıştı.
ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 tipi 2 savaş uçağı Sırbistan askeri üssüne iniş yaptı. Sırbistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Batajnica'da bulunan askeri üsse ziyaret gerçekleştiren uçakların, ABD ve Sırbistan arasındaki askeri işbirliğini güçlendirme programı kapsamında bir görevi bulunduğunu açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ABD savaş uçaklarının Sırbistan askeri üssüne iniş yapması için "tarihi bir olay" ifadesi kullanıldı. Sırbistan Savunma Bakanlığı ve ABD ordusunun Avrupa'da bulunan hava gücü tarafından planlanan ziyaretin, ABD'nin Avrupa'daki Kuvvetlerinin Komutan Yardımcısı General Charles Wald'in Belgrad ziyareti sırasında kararlaştırıldığı belirtildi.

Sırbistan'a iniş yapan uçakların Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri üssünde görev yaptığı dile getirilirken, Sırbistan ve ABD arasındaki askeri ilişkilerin 2000 yılında eski lider Slobodan Miloseviç'in görevden çektirilmesinin ardından gelişmeye başladığı kaydedildi.

Miloseviç yönetimindeki Sırbistan 1999 yılında NATO güçlerinin hedefi olmuş, 78 gün süren operasyonlar sırasında ABD'ye ait bir F-16 Sırplar tarafından düşürülmüştü.

Arnavutlar'ın bağımsızlığı için başlatılan operasyonda düşürülen uçağın motor ve kuyruğu halen Nikola Tesla Havaalanı Müzesi'nde sergilenirken, geçen 7 yılın ardından gelinen nokta her iki ülke tarafından 'ümit verici' olarak değerlendiriliyor.