BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,38
HABER /  DÜNYA

Türkiye Batılıları sevmiyor

Amerikan Kamuoyu Araştırmaları Şirketi Pew'in dün yayınladığı rapora göre Türkiye Batılılar'a karşı!

Abone ol

Amerikan Kamuoyu Araştırmaları Şirketi Pew'in dün yayınladığı "Büyük Ayrım: Müslümanlar ve Batılılar birbirlerini nasıl görüyor" başlıklı rapor, Türkiye'de Batılılara karşı büyük ölçüde olumsuz bir yaklaşım olduğuna işaret ediyor.

Pew tarafından 50 ülkede yaklaşık 100 bin kişi üzerinde yapılan anketin Türkiye ile ilgili verileri Türklerin büyük çoğunluğunun Müslümanlar ve Batılılar arasındaki ilişkileri çok kötü olarak algıladığına işaret ediyor. Anket verilerine göre Türkiye'de halkın yüzde 64'ü Müslümanlar ve Batılılar arasındaki ilişkilerin genelde kötü olduğunu düşünürken bunun sorumlusunun ise Batılılar olduğuna inanıyor.

İnançlı bir Müslüman olmak ile modern bir toplumda yaşamanın birbiriyle çelişmediğine yüzde 60 oranında inanan Türk halkı, Müslüman ülkelerde demokrasinin gelişmesine ise ancak yüzde 44 oranında olumlu bakıyor.

Anketten çıkarılan diğer bir sonuca göre Müslüman ülke halkları 11 Eylül saldırılarının Araplar tarafından düzenlendiğine büyük ölçüde şüpheyle bakıyor. Türkiye'de ankete katılanların yüzde 59'u saldırıları Arap asıllı kişilerin gerçekleştirmediğine inanıyor.

Öte yandan Müslümanlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarına ise Türk halkının destek vermediği görülüyor. İntihar saldırılarını doğru bulan Türklerin oranı yüzde 17 ile sınırlı kalırken Türkiye'de Usame Bin Ladin'e güvenen Müslümanların oranı yüzde 4, El Kaide'ye destek verenlerin oranı ise yüzde 13 olarak belirtiliyor.

Türklerin büyük çoğunluğu Batılıları bencil, pervasız, şiddet yanlısı, aç gözlü, ahlaksız ve fanatik olarak nitelendirirken Hıristiyanlara sempati duyan Türk halkının oranı yüzde 16, Musevilere sempati duyanların oranı ise yüzde 15 olarak belirtiliyor.

Müslümanları inciten karikatürlerin yayınlanması ile çıkan gerginlikten yüzde 84 oranında Hıristiyanları sorumlu tutan Türk halkı dünyada aşırı dinciliğin yükselişe geçmesinden ise yüzde 39 oranında endişe duyuyor. Pew'in geçtiğimiz hafta yayınladığı ABD politikalarına dünyanın bakışı konulu raporda ise Türk halkının ABD'ye desteği yüzde 12 , Bush'a verdiği destek ise yüzde 3 oranında belirtilmişti.

BATI'YA KARIŞI OLUMSUZ TAVRIN TEMELİNDE IRAK'TA OLUP BİTENLER VE AB'DEKİ BELİRSİZLİKLER VAR

Pew tarafından yayınlanan yeni rapor, Pew Küresel Kamuoyu Araştırmaları Projesinin Eş Başkanı ve ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile ABD'li eski senatör John Danforth tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.

Toplantıda Türkiye'nin batıya ve ABD'ye yönelik olumsuz tavrını değerlendiren Albright, bu tavrı etkileyen en önemli iki unsurun Irak ve AB konusundaki belirsizlik olduğunu söyledi. Albright, "Türkiye'nin tavrını etkileyen en birinci etken AB'ye üye olunup olunmayacağı sorusu. Avrupalılar ayak diredikçe Türkler sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıyor ve kendilerine saygı duyulmadığına inanıyor. Bir diğer etken ise Türk siyasi sisteminin Irak'ta olup bitenlerden duyduğu endişe. Irak'taki durum iyileşmedikçe Türkler buradaki Kürtlerin durumunun ne olacağı konusunda, endişe ediyor" diye konuştu.

Eski senatör Danforth, ise Türkiye'deki Batı'ya ve ABD'ye olumsuz yaklaşımın sadece hükümetler bazındaki politikalarla çözülemeyeceğini söyleyerek, Türkiye ile Batı arasındaki kültürel farklılıklar ve yanlış anlaşılmaların büyük rol oynadığını ve sorunun dini liderler tarafından başlatılacak bir dini diyalog yoluyla iyileştirilebileceğini belirtti.