BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Zamandan hodri meydan

Zaman Hüseyin Üzmez haberlerini neden görmedi? Hürriyet'in eleştirdiği Zaman'dan iki yazarı karşı tarafı mindere çağırdı.

Abone ol

Hüseyin Üzmez, Hürriyet ve Zaman'ı karşı karşıya getirdi. Üzmez haberlerini görmeyen üç gazeteden biri olmakla suçlayan Hürriyet'e cevap gecikmedi. Zaman'ın iki yazarı Nedim Hazar ve Ahmet Turan Alkan'dan Doğan medyasına hodri meydan..

ALİ KIRCA'YI DA GAMZE ÖZÇELİK'İ YAZMADIK

Üzmez olayında ahlak bekçisi kesilen Hürriyet'in asıl amacı ne? Nedim Nazar'a göre esas neden hassasiyetler değil. Ali Kırca olayından örnek veriyor:

"Nasıl ki benim şimdi eleştirdiğim zihniyetin geçmişteki sabıkaları mevcutsa, Zaman'ın da bu alandaki çizgisi bellidir. Ne Gamze Özçelik ne de Ali Kırca gibi tartışmalarda, bunu bir siyasî alanda galibiyet, yaşam tarzı zaferi gibi sunmadı, sunamazdı.

Oysa karşımızdaki organizmanın Hüseyin Üzmez haberlerindeki amaçları da belli. Yani ahlakî endişeler, etik birtakım kaygılar, topluma dair hassasiyetler değil esas neden. Değil, zira her habere hangi açıyla yaklaştıklarını artık sadece biz değil, bütün dünya biliyor. Birtakım ülkelerde bu zihniyetin yayınları internette pornografik sınıfa alınıp engelleniyorsa insanın önce biraz aynaya bakması gerekmez mi?"

15 YAŞINDA FLÖRT EDEN GENEL YAYIN MÜDÜRÜ

Bir diğer yazar Ahmet Turan Alkan çifte standarta dikkat çekiyor. Üzmez'ın ilgilendiği kızların yaşını yazan medyanın bir genel yayın yönetmlenini kendi sözleriyle vuruyor:

Şimdi elmaları bir tarafa, armutları öteki tarafa koyuyoruz: Dünki gazetelerden birinin Pazar ilavesinde, takriben 1 metrekare yüzölçümünde bir röportaj vardı ve bir gazete genel yayın müdürünün özel hayatına dair ayrıntıları ihtiva ediyordu; bir ayrıntı dikkatimi çekti. Diyor ki hanımefendi meâlen, "Eşimle ben 60'ların sonlarında, 15 yaşında iken tanıştık, iki sene flört ettik. 17 yaşımda iken evlendim."

Bu meseleden bahsettiğim için hakikaten içimi sıkıntı basıyor; mevzubahs kişilerden özür dileyerek bir algı bozukluğunu işaret etmek istiyorum. Diyelim ki tam da o günlerde gazetelerden biri bu flört hadisesi üzerine büyüteç tutuyor, "15 yaşındaki el kadar sabî, 21 yaşında delikanlıyla nasıl flört eder, ayıptır, yakışıksızdır" diye yayına başlıyor. Diyeceksiniz ki, "Sana ne kardeşim, ne var bunda. İki genç anlaşmışlar vs. vs". "ama kız henüz reşit değil!" İyi de, sonuna bak; evlenmişler işte, mutlu bir yuva kurmuşlar. "Kurmuşlar ama 17 yaş, kanuni evlilik çağı sayılmıyor, 18'e kadar beklemeleri gerekirdi.

SAMİMİ İSELER

Memnun oluruz; mahzûz oluruz. Samimi iseler meselâ, onların da reklâmlarda Zaman veya Samanyolu TV kriterlerini benimsemelerini bekleriz; dilerlerse "eenn basın konseyi"nde "müstehcenliğin sınırları, insan olarak kadınların cinsî sömürü ve suistimâlden uzak tutulup korunması" gibi anabaşlıklar etrafında döne döne sempozyumlar yaparız; onunla da yetinmez, basın ahlâk prensiplerine bir de "ahlâki zaafa düşmenin dinciliği-conculuğu olmaz; kim benzer zaaflar gösterirse menşe'ine bakılmadan acımaksızın teşhir edilir" maddesi ilâve ettiririz.

İşimize gelir; varsanız masayı üç kere tıklatın!