BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yağmur gibi şikayet var!

Gizli bilgilerin ve telefon dinleme kayıtlarının daha iddianame ortaya çıkmadan bir çok basın organında satır satır yazılmasının perde arkasında ne var? Bu konuda kırılan yeni rekor ne? CHP’li Atilla Kart sordu. Bakan, rekor rakamı açıkladı…

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Ergenekon soruşturması ve davası, kendisi her yönüyle hukuk tarihimizde bir ilkler rekoru kırarken, dava savcısı ve soruşturmayı yürüten emniyet yetkilileri ile haber ve bilgi sızdırmalar için de rekor düzeyde suç duyurusu yapıldı. CHP Konya milletvekili Atilla Kart’ın soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sadece 2008 yılının ilk üç ayında tam 472 suç duyurusu yapıldığını açıkladı.

KART’IN BİLGİ EDİNME SÜRECİ
Kart, ilk soru önergesi ile Ergenekon soruşturması ile ilgili iddianame hazırlanmadan önce bir çok basın yayın kuruluşlarında soruşturma ile ilgili gizli bilgi ve iddiaların ayrıntılarıyla yer aldığını belirterek, Bakan Şahin’den bu konuda yapılan inceleme, soruşturma ya da suç duyurusu olup olmadığını sordu. Bakan Şahin, soruşturmanın gizli yapıldığı ve soruşturma ile ilgili bilgi ve belgelerin soruşturmanın sonucunu etkileyecek şekilde yayın yapılmasının suç teşkil ettiğine ilişkin yasal düzenlemeyi anımsatarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yayınların yapıldığı yer itibariyle suç duyurularının ve yasal işlemlerin yapıldığını bildirdi. Bakan Şahin, “Bu konuda sadece 2008 yılının ilk üç ayında tam 472 suç duyurusu yapılmıştır” dedi.

VAHİM RAKAM
Bu bilgiden hareket eden Kart, “Ergenekon soruşturması sürecinde, Savcılık Makamının gizlilik kaydıyla sürdürdüğü çalışmalar esnasında, soruşturmanın gizliliğinin ihlâl edildiği, Hükümet yanlısı kurumlar ve basın organları aracılığıyla soruşturmanın sürdürüldüğüne dair kuşkular ve bulgular varlığını korumaktadır. Nitekim Adalet Bakanı verdiği yanıtla, bu hususu bir anlamda kabul etmiştir. 2008 yılının ilk 3 ayında, gizli sürdürülen soruşturmayla ilgili olarak, soruşturma dahilindeki belgeler ile ifadelerin içeriğinin yayınlanması ve soruşturma mercilerini etkileyecek şekilde yayın yapılması sebebiyle 472 suç duyurusunun yapıldığı belirtilmiştir. Bu rakam, vahim bir rakam olup, yukarıdaki kuşkuları doğrulayacak niteliktedir” dedi ve yeni bir soru önergesi verdi.

İHLALE GÖZ YUMULDU
Kart, soruşturma sürecinde yaşanan bariz ve fâhiş bir hal alan ihlâl uygulamaları konusunda, Adalet Bakanı Şahin’in idari anlamda nasıl bir uygulama yaptığını öğrenmek istedi. Kart, “Suç teşkil eden bu ihlâller karşısında, hem Adalet ve hem de İçişleri Bakanlığının, adliye mensupları ve kolluk gücü hakkında, görevden uzaklaştırma dahil olmak üzere tüm geçici tedbirleri alması gerekirken, bu uygulamanın yapılıp yapılmadığına dair hiçbir açıklama yapılmamıştır. Bir başka anlatımla; gerek Adalet ve gerek İçişleri Bakanlıkları, bu ihlâllerin ve suç ilişkilerinin sürmesine göz yummuşlardır. Soruşturmanın gizliliğinin ihlâl edilmesine fiilen iştirak etmişlerdir. Gelişmeler bu durumu doğrulamaktadır” dedi.