BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,81
ALTIN 2.407,11
HABER /  SPOR

Yunanistandan FIFAya sitem

Fifa'nın müsabakalardan men cezası verdiği Yunanistan, FİFA'nın acele ettiğini söyledi.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Yunan hükümetinin futbol federasyonu seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle, Yunan takımlarını uluslararası müsabakalardan men etmesi, Spordan Sorumlu Bakan Yorgos Orfanos tarafından, ''FIFA acele etti. Konu önümüzdeki haftaya kadar son bulacak'' şeklinde değerlendirildi.

Orfanos'un açıklamalarını ''rahatlatıcı'' olarak niteleyen Yunan basını, Bakanın, ''Yunanistan'ın ululararası organizasyonlardan men edilmesi tehlikesinin bulunmadığını'' ifade ettiğini yazdı. Orfanos'un, ''Geçtiğimiz 29 Mayısta Zürih'te yapılan görüşmede, FIFA Başkanı Sepp Blatter ile biraraya geldiği ve temaslarda Federasyon-FIFA ilişkilerindeki sorunların ele alındığını'' kaydettiğini belirten Yunan basını, varolan spor kanunu üzerinde yapılacak olan değişikliklerin bugün parlamentoda görüşülmesinin beklendiğine de dikkati çekti.

Yunan basını, Orfanos'un ''Tabii ki birtakım kişilerin acelesini anlayamıyoruz veya belki de anlıyoruz'' ifadesine de yer verdi.

Bu arada, Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, FIFA'dan gelen cezanın öncesi ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdiği haberinde, Spordan Sorumlu Bakanın, Yunanistan Futbol Federasyonu (EPO) Başkanı Vasilis Gagacis tarafından adeta ''uykuda yakalandığını'' yazdı. Orfanos'un uzun zamandır Gagacis'i ''al aşağı'' etmek istediğini, hatta bu çerçevede geçen yıl yapılan EPO başkanlık seçimlerine kanun yoluyla müdahale etmek istediğini yazan gazete, tüm gelişmelere rağmen Gagacis'in seçimleri tekrar kazanarak ''Orfanos'un ensesine oturduğunu'' kaydetti. Orfanos'un çeşitli bahaneler ile devletin EPO'ya maddi yardımlarını kestiğini, EPO'nun da bu durum karşısında FIFA'ya başvuruda bulunduğunu vurgulayan Elefterotipiya, bu aşama sonrasında Orfanos'un, Blatter ile görüşme talep ettiğini, ancak anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını gören bakanın, kanunu geri çekeceğine dair vaadde bulunarak Atina'ya döndüğünü yazdı. Gazete, Orfanos'un Atina'ya döndüğünde hiç bir biçimde anlaşma yapmadığını ifade ettiğine de dikkati çekti.

Orfanos'un, gizlice değişikliklere giderek, FIFA'nın verdiği 15 Temmuz tarihine kadar düzenlemeleri yapma düşüncesinde olduğunu belirten gazete, bakanın bu gelişmeyle eşzamanlı olarak hükümetin bugün sunacağı kanun tasarına da Gagacis'in ''uzaklaştırılmasını'' sağlayacak maddeler ''sıkıştırdığını'' savundu. Gagacis'in, Orfanos'a ''Aynı para birimi ile karşılık verdiğini'' kaydeden gazete, federasyon başkanının bir kaç gün önce Dünya Kupası için bulunduğu Almanya'da Blatter ile görüşerek, söz konusu kanunun geri çekilmediğine, daha fazla müdahale öngören maddeleri bulunan yeni bir kanunun da sunulacağına dair bilgi verdiğini öne sürdü.

Orfanos'un FIFA'nın dünkü açıklaması sonrasında ''sıkıntıya düştüğünü'' belirten gazete, bakanın ''FIFA'da acele etmekte iyi etmiyorlar, verilen süre 15 Temmuz'da sona eriyordu, dün değil'' dediğini de okuyucularına taşıdı. Orfanos'un doğruyu söylediğine işaret eden gazete, FIFA'nın 15 Temmuz tarihe kadar süre verdiğini ancak konunun ele alınma şeklinin herkesi, dünkü açıklamaların kararın son şekli olduğuna inandırdığını yazdı. Gazete, iki tarafın taktikleri sonucunda varılan noktanın ise, ''Yunan futbolunun, 2004'de Avrupa şampiyonluğunu kazanmasının 2. yıldönümünde, uluslararası düzeyde rezil olması olduğu'' değerlendirmesinde bulundu.