BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.388,96
HABER /  GÜNCEL

ABDyle ticaret atağı

Türk Amerikan Dernekleri tarafından kurulan bir yapılanmayla iki ülke arasındaki ticaret artacak.

Abone ol

Türk  Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Vural Cengiz, ''Sektörel dış ticaret şirketi benzeri bir yapılanmayı ABD'ye ihracat yapmak için oluşturuyoruz'' dedi.

Cengiz, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen ''Türk-Amerikan Yatırım, İştirak ve Pazarlama Ortaklık Projesi (TAYİP)'' tanıtım toplantısında, tekstil, deri, ayakkabı, ev tekstili, mücevher, mermer sektörlerinde Türk KOBİ'lerinin ürettiği malları ABD'de pazarlayacak bir şirket kurma hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.
   
Dış Ticaret Müsteşarlığının da destek verdiği proje kapsamında 50 Türk ve 50 Amerikan işadamının, ortaklık kurararak üretim ve pazarlama fonksiyonlarını birleştirmek suretiyle ekonomik işbirliği ortamı sağlanacağını belirten Cengiz, şunları kaydetti:
   
''Sektörel dış ticaret şirketi benzeri bir yapılanmayı ABD'ye ihracat yapmak için oluşturuyoruz. Bu yapılanma kapsamında Amerika kıtasında, Türk ürünlerini pazarlamak üzere 21 showroom açılacak. Bu showroomlarda profesyonel satış elemanı bulunacak ve bunlar müşterileri de ziyaret edecekler. Aldıkları siparişleri imalatçı firmaya geçecek. ABD'de ofis kurarak tek başına kıtaya ihracat yapmak isteyen bir şirket yıllık 104 bin dolar gidere katlanması gerekmektedir. Kurulacak yapı ile bir defeya mahsus 6 bin dolar ödeyerek ortak olacak şirketlerin ürünleri 12 ay boyunca fuarlarda sergileyebilecek ve bu konuda devletin yurtdışı fuar desteğinden de
yararlanabilecekler.''
   
Bir yıl içinde ürününü pazarlayamadıkları şirkete katılım payını iade edeceklerini bildiren Cengiz, projenin 10 yılda 3.1 milyar dolar hasılat öngördüğünü belirtti.
   
Soruları da yanıtlayan Cengiz, aynı bölgedeki siparişlerin tek bir limanda toplanarak konteynerlera yüklendiğini, böylece taşıma maliyetlerinin düşürülerek navlun ve sigortada ciddi avantajlar elde edildiğini vurguladı.
   
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Mehmet Arifioğlu da ABD pazarının Türk üreticileri için çok önemli bir
pazar olduğuna, ABD ile stratejik ortaklığın yanında ekonomik ortaklığın da geliştirilmesinin gerektiğine işaret ederek, ''Türk ürünlerinin ABD pazarında ciddi bir pazarlama şansı var. Bu şansı geniş kapsamlı projelerle hızlandırmak gerekir'' diye konuştu.