BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.396,03
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Mercedes Türkiyeye güveniyor

Mercedes-Benz, Türk Direktörler Kurulu Başkanı Ziegler, Türkiye'ye güvendiklerini söyledi.

Abone ol

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, kısa vadeli dalgalanmaların Türkiye'deki yatırımlarını kesinlikle etkilemeyeceğini söyledi.

Ziegler, bir sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya gelerek, Mercedesin Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ziegler, piyasalarda çok daha kötü dalgalanmalar gördüklerini belirterek, ''Ama burada olduk ve olmaya da devam edeceğiz'' dedi.

Ziegler, dalgalanmanın hükümetin ve Merkez Bankasının önüne yeni zorluklar çıkardığını, piyasalardaki hareket hızının herkesi şaşırttığını ifade ederek, Merkez Bankasının doğru adımlar attığını, istikrarı korumak için çalıştığını ve siyasetten etkilenmediğini kaydetti. Türkiye ekonomisinin mükemmel bir ilk yarı yıl yaşadığı görüşünü aktaran Ziegler, şöyle konuştu: ''İkinci yarı yılda hafif bir kayma olabilir, ama biz hedeflerimizi değiştirmeyeceğiz. Önemli bir ihracatımız var. Zaten 2006'da devalüasyon bekliyorduk. 1 avro 2 YTL olur diye düşünmüştük. Yalnız bizi şaşırtan bunun hızı oldu. 4-5 haftalık bir süreçte yaşanınca Stuttgart'taki merkezimizden 'Türkiye'de ne oluyor?' diye soran telefonlar aldık. Bu normal. Telefon gelmese şaşırırdım, ancak bizim beklentilerimizi aşan bir durum yaşanmadı.''

Ziegler, Daimler Chrysler bünyesinde Türkiye'nin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin büyüme oranından daha yüksek büyümenin dünyada bir tek Çin ve Hindistan'da olduğunu kaydetti. Ziegler, ''Kısa vadeli dalgalanmalar Türkiye'deki yatırımlarımızı kesinlikle etkilemeyecek. Daimler Chrysler için her zaman uzun vadeli stratejiler önemli'' dedi. Bir soru üzerine seçim konusuna da değinen Ziegler, Türkiye'nin geçmiş yıllarda kendine koyduğu hedefler çerçevesinde Avrupalılaşma yolunda ilerlediğini belirterek, ''Türkiye, tek partili de olsa çok partili de olsa bu standart koridorda yürüyecektir. Pek bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Hangi parti gelirse gelsin bu yolda yürümek zorunda'' görüşünü aktardı. Şirketin yakında Türkiye'de 40. yılını kutlayacağını anımsatan Ziegler, bu süre içinde toplam 500 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti. Ziegler, ''Bu yıl toplam 55 milyon avroluk yatırım öngörüyoruz'' diye konuştu. Otobüs ve kamyon üretiminin önemine işaret eden Ziegler, otobüsteki ihracat oranının yüzde 66, kamyondakinin ise yüzde 25 olduğunu ifade ederek, ''2008 yılında otobüs ihracat oranımızı yüzde 80'lere çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi. Ziegler, yıllık satış hedefini de 5 bin adet olarak açıklayarak, bunun geçen seneye göre yüzde 8'lik bir artışı gösterdiğini bildirdi.

TRAVEGO
Mercedes-Benz Türk Otobüs Teknik Direktörü Çetin Atsür de ihracatın önemine dikkat çekerek, Çin'e kadar ihracat yaptıklarını, en önemli ihracatı ise Batı Avrupa'ya gerçekleştirdiklerini söyledi. Atsür, ''İhracat yaparken yumurtalarımızın hepsini bir sepete koymuyoruz'' dedi. Şirketin kendi bünyesinde en güvenli otobüs olarak seçtiği Travego adlı şehirlerarası otobüsleri en üst segmente yerleştirdiklerini ifade eden Atsür, Travego ile başlayan süreçte 2005'te 1 yıl boyunca iç pazara üretim yaptıklarını, 2006'dan itibaren Avrupa'ya ihracata başladıklarını kaydetti. Atsür, ''Travegolar 2006 başından beri sadece Türkiye'de Hoşdere tesislerimizde üretiliyor. Tüm dünya için yıllık toplam 2 bin 400 adet üreteceğiz. Bu rakam 2008 planlarımıza göre 3 bin 500 civarında olacak'' dedi. Travego benzeri araçların olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Atsür, segmentlerin içinde alt segment modelleri olduğunu belirterek, ''Mercedes marka otobüsler sadece Türkiye'de üretilir gibi bir durum yok. Ama paletimiz gittikçe genişliyor'' dedi. Atsür, bir başka soru üzerine de Setranın Türkiye'de üretilmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını, Mercedes marka uçak üretimi yapılacağını da zannetmediğini aktardı. Otobüste MAN rekabetine ilişkin olarak Atsür, Mercedesin payının yüzde 60'ın üzerinde, MAN ve Temsanın yüzde 13'ler civarında olduğunu kaydederek, ''Stratejik ana hedeflerimizden biri güvenilir otobüsler üretmek. Sürekli olarak yeni modellerimiz çıkacak'' diye konuştu.