BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Tekelde sona doğru

Fiyatın yetersiz bulunmasından dolayı satışı gerçekleştirilemeyen TEKEL'de sona yaklaşılıyor.

Abone ol

İhaleye çıkarılan ancak fiyat yetersiz bulunduğu için satılamayan TEKEL'in özelleştirilmesi için bu yıl yeniden ihaleye çıkılması hedeflenirken, satışın iki grupta gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

Edinilen bilgiye göre, TEKEL'de satış yöntemi henüz tam olarak kesinleşmezken, sigara markaları ve fabrikalarının iki grupta satışının yapılması fikri ağır basıyor. Buna göre, ilk grupta Ballıca, Tokat ve İstanbul sigara fabrikalarının yer alması, ikinci grupta ise Adana, Malatya ve Bitlis fabrikalarının bulunması planlanıyor. Bu arada, ihale şartnamesine, birinci grubu alan firmanın İstanbul sigara fabrikalarını belirli bir sürede boşaltarak, fabrikayı başka bir yere taşıması şartı da konacak.

MUHTEMEL YATIRIMCILARLA GÖRÜŞMELER TEMMUZ'DA BİTECEK
Yetkililer, TEKEL'in satış için hazır konuma geldiğini ve sonbaharda ikinci üç aya ilişkin finansal tabloları çıktığında talebin artacağını vurgularken, muhtemel alıcılar için de ön görüşmeler sürüyor. Bu kapsamda, Temmuz ayında öncelikle Türkiye'de üretim yapan sigara firmaları ile Londra'da bir araya gelmeyi planlayan Özelleştirme İdaresi yetkilileri, olası yatırımcıların tümü ile görüşmelerin Temmuz'da tamamlanmasını planlıyor. Bundan önce yapılan görüşmeler sonucunda ABD'li ve İngiliz olmak üzere iki büyük yatırım ortaklığı fonunun TEKEL'e ilgisini belirttiğini kaydeden yetkililer, söz konusu fonların şu anda Türkiye'den ortak arayışı içinde olduğunu vurguluyor.

PAZARLAMA VE TÜTÜN STOKLARI OPSİYONEL
Bu arada satışta alıcıya pazarlama bölümü ve tütün stoklarının alımı konusunda opsiyon tanınması da planlanıyor. Bu düşüncenin gerçekleşmesi durumunda, ihaleye çıkıldığında alıcı firma isterse TEKEL'in pazarlama birimi ile yola devam edebilecek, ya da kendi pazarlama ağını kurabilecek. Bunun yanında, alıcı tütün stoklarını alıp almama konusunda da serbest olacak. Eldeki yaprak tütünün menşe ve yılına göre tasnif edildiğini ve bunların TEKEL Sigara Sanayiine satış fiyatlarının belli olduğunu vurgulayan yetkililer, alıcının isterse bu fiyatlardan tütünlere sahip olabileceğini, ancak istememesi durumunda bunları almayabileceğini kaydediyor.