BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

TOKİ Başkanı isyan etti

Çimento maliyetlerinin artmasıyla zorlanan TOKİ'nin Başkanı Erdoğan Bayraktar çimentocuları suçladı.

Abone ol

Maliyetlerin artmasıyla zorlanan TOKİ'nin Başkanı Bayraktar çimentocuları suçladı: Ürün vermiyorsunuz, zamlar enflasyonun üzerinde

Piyasalardaki dalgalanma nedeniyle maliyetleri bir anda fırlayan müteahhitlerin sıkıntıya düşmesi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile çimentocuları karşı karşıya getirdi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, anlım yapmalarının önünü çimento sektörünün kestiğini belirterek, 'inşaatlarımızda çimento gelişinin durması sektörün önünü tıkıyor" diye konuştu.

"Günah keçisini yine çimento sektörü yaptınız" diyen Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu ise "Çimento arzında bir sorun yok. Ne yapıyoruz fazlaları, bu kadar fazla olan çimentonun üzerine mi oturuyoruz?" diyerek eleştirilerin haksız olduğunu savundu.

İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen 'inşaat Sektöründeki Gelişmeler" paneli Erdoğan Bayraktar ile Atalay Şahinoğlu'nun söz düellosuna sahne oldu. Bayraktar, inşaat sektörü için bürokrasinin ağır işlemesinden, denetim eksikliğinden, müteahhitlerin formasyon ve statü eksikliğinden yakındı.

Fiyatlar çok yükseldi
En büyük sorunun malzeme fiyatlarındaki artışlar olduğunu vurgulayan Bayraktar, demir fiyatlarındaki artışın l yıl içinde yüzde 80lere vardığını, çimentonun fiyatının da yüzde 22 oranında arttığını belirtti.

Zam % 22 değil, 12 oldu
Söz alan Atalay Şahinoğlu ise Fransa'da çimentonun tonunun 75-80 dolar, İtalya'da 65-72 dolar seviyelerinde olduğunu, Türkiye'de ise fabrika çıkış fiyatının ortalama 69 YTL civarında bulunduğunu belirterek, "Bu fiyatlarla 1 kilogram çimento ithal etmenize imkân yok. 95-97 YTL üzerinde satan fırsatçıdır" dedi. Şahinoğlu, fiyatlardaki son 1 yıldaki artışın TOKİ Başkanı ve diğer konuşmacıların söylediği gibi yüzde 22 değil, yüzde 12 olduğunu ifade ederek, ev fiyatları artarken çimento fiyatlarının aynı oranda artmadığını söyledi.

Şahinoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan TOKİ Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu: "İnşaatlarımızda çimento gelişinin durması sektörün önünü tıkıyor. Zam hep yoklukla gelir. Ülkemizin çimento ihtiyacı 35 milyon tondur. Üretilen 42 milyon ton. Ama sunulan bu kadar değil. 20 milyon ton yıllık üretim için yeni teşebbüsler niye çıkıyor? Çimentoda zam yüzde 22 olarak yansıdı. Demire yüzde 80, kablo, alçı gibi malzemelere yüzde 100 zam geldi. Bütün işlerdeki olması gereken kâr marjı maksimum yüzde 15'tir. Fazlası insanlığa aykırı. Büyük sıkıntı içindeyiz." Erdoğan Bayraktar, sözlerini "Yüce Divan'da yargılananların hepsi fiyat kararnamesinden yargılanıyorlar. Bunu kim uygulayacak? Susuz ekmek yapabilirsiniz tükürüğünüzle. Ama çimentosuz inşaat olmaz" diyerek bitirdi.




Kaynak:Vatan