BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Özel hastaneleri bitiren karar

Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında başlattığı "Herkese Özel Hastane" sistemi, fiyasko ile sonuçlanıyor.

Abone ol 'Herkese Özel Hastane' sistemi tıkandı. Maliye tek fiyat standartı getirince tetkiksiz tedavi başladı. Hastaneler anlaşmaları iptal etme noktasında. Kapışma halkı vuracak.

Uygulama iyi başlamıştı

Tüm hastanelerin Sağlık Bakanlığı çatısında toplanmasının ardından getirilen, "Herkese Özel Hastane' sistemi, fiyasko ile sonuçlanıyor. 2003'te kamu personeli için başlatılan sistemde, şimdi tüm sosyal güvenlik kurumlarına bağlı hastalar istedikleri sağlık kuruluşuna gidip, tedavilerini ve tetkiklerini yaptırabiliyor.

Farklar halktan çıktı

Sistemle birlikte birçok özel hastane kadrolarını geliştirip yeni yatırımlara giderken; Maliye Bakanlığı'nın bütçe uygulama talimatnamesi ile belirlenen tedavi ücretlerini uyguladı. Buna göre muayene için 2004'te 6.5, 2005'te 14,7 YTL belirlendi. Labaratuar ve film ücretleri ise ayrı belirlendi. Oysa şimdi hepsi için tek ücret 13-25 YTL oldu.

Vatandaş ortada kaldı

1 Temmuz'da çıkartılan ayakta tedavi tebliği ile sistem tıkandı. Buna göre; özel hastaneye giden birinin tedavi ve tetkik giderleri için devlet 13-25 YTL verecek. Bu fiyatla tedavinin olmayacağını belirten hastaneler ise 'Batıyoruz' diyerek, yaptıkları anlaşmaları iptal etme planları yapıyor. Sistem değişmezse vatandaş yine devlet hastanelerine mecbur duruma gelecek.

Kaynak: Takvim