BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SPOR

Tribün terörüne sendikal çözüm

Türk-İş Başkanı Kılıç, futbolcuların sorunlarına ve tribündeki şiddet olaylarına çözüm buldu.

Abone ol

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türk sporcularının geleceğinin sendikalaşmayla kurtulacağını belirterek, ''Sporcular ağır işçi sınıfındadır'' dedi.

Türk sporcuları arasında sendikalaşma çabalarının konuşulmaya başlandığı bugünlerde konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini AA muhabirine anlatan Salih Kılıç, sporcuların hukuksal dayanışma ve güç birliği içinde olabilmesi için sendikalı olmaları gerektiğini söyledi. Türkiye'de sporcuların özellikle de futbolcuların 15-16 yıl parlak bir dönem yaşadığını belirten Kılıç, ''Bu dönemlerde yaşanan parasal tatmin yeterli olmuyor. Spor yaşamı biten insanlar sıkıntılı dönemler yaşamaya başlıyor. Sosyal haklar konusunda çeşitli sorunlar yaşayan sporcularımızın bazı sıkıntılarına zaman zaman şahit oluyoruz. Gelecek güvencesi sağlayacak bir sistem kurulmalı ve sporcularımız bu sisteme dahil olmalıdır. Sporcularımızın hepsi ağır işçi sınıfındadır. Bu ağır işçiler için oluşturulacak sistemin kulüplerimize kesinlikle bir zararı yoktur. Sendikalaşmak, sporu ya da kulüpleri engellemek demek değildir. Türk sporcusunun geleceği sendikalaşmayla kurtulur. Sendikal örgütlenmeyle Türk futbolundaki sorunlar biter, hatta tribündeki olaylar bile sona erer'' diye konuştu. İş Kanununun 4. maddesindeki istisnalar bölümü (g) şıkkı uyarınca, sporcuların iş kanunu kapsamında ''uygulanamaz'' maddesine dahil olduklarını, ancak Sendikalar Kanununa göre ise sendikalaşmalarında herhangi bir engel olmadığını ifade eden Kılıç, yurt dışında buna ilişkin başarılı örneklerin bulunduğunu, İtalya'da 1930'lu yıllarda kurulan sistemle sporcuların sosyal ve hukuksal haklarının savunulduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE'DE SPORCULARIN SENDİKALAŞMA ÇABALARI
1965 yılında kurulan, ancak yürütülemeyen sporcu sendikasının 1972'de tekrar kurulduğunu hatırlatan Kılıç, ''1980 İhtilalinden sonra faaliyet gösterilmediğinden dolayı sendika 1984 yılında kapandı'' dedi. Kılıç, günümüzde bu sendikanın yeniden kurulabilmesi için girişimler olduğunun altını çizerek, ''Konuya ilişkin olarak Futbol Federasyonu Başkanı Başdanışmanı Gündüz Tekin Onay ve Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Turgay Şeren ile görüştük. Daha önce kurulan, ancak yürütülemeyen sendikanın yeniden kurulması için çok istekli durumdalar. Sendikalılaşma ancak sporcuların örgütlenmesi ile mümkündür. Sendika tekrar hayata geçirilecekse buradaki en önemli nokta, bu sendikanın tüm spor branşlarından amatör ve profesyonel sporcuları kucaklaması ve ayrım yapmamasıdır'' diye konuştu

''HALUK ULUSOY'A RAPOR SUNULDU''
Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a Mayıs ayında sendikalaşma konusunda bilgi verdiğini de anlatan Kılıç, ''Sayın Ulusoy'a sendikaların tarihi ve diğer bilgileri rapor olarak sunduk. Haluk Ulusoy, inceleme ve çalışmaların ardından yeniden bir araya gelerek konuya ilişkin çalışma yapılacağını belirtti'' dedi.