BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.400,77
HABER /  EKONOMİ

Fakirbankta taslak hazır

Diyarbakır’da başlatılan mikro kredi uygulaması Ankara’da da başlıyor.

Abone ol

Diyarbakır"da başlatılan mikro kredi uygulaması Ankara"da da başlıyor. Bugüne kadar yoksullara kullandırılan kredilerden ise hiç batık çıkmadı. 2.6 milyon dolar kredinin geri dönüşü yüzde 100 oldu. Uygulama kapsamında Fakirbank ya da Damlabank adında bir de banka kurulması planlanıyor

TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından Diyarbakır"da valilikle birlikte başlatılan mikro kredi uygulaması genişliyor. Türkiye"de ilk kez Diyarbakır"da başlatılan mikro kredi kapsamında, yoksullara kullandırılan 2.6 milyon dolarlık kredinin geri dönüşü yüzde 100 oldu. Yoksullar arasında borcunu ödemeyen çıkmazken, mikro kredi uygulaması şimdi de Ankara"da başlatılıyor. Uygulama kapsamında bir de banka kurulacak. Bankanın mevduat toplaması öngörülüyor.

3 BİN YTL KREDİ
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül"ün girişimiyle uygulamaya konan mikro kredinin Ankara"daki ilk uygulaması, gecekondu semtlerinin büyük bir ağırlığa sahip olduğu Altındağ ilçesinde başlatılacak. Uygulamanın önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten TİSVA Başkanı Akgül, işşiz yoksullara dağıtılacak ve yoksulların kurmak istediği işin büyüklüğüne göre en fazla 3 bin YTL"ye kadar olacak krediler için gereken kaynağın bulunduğunu söyledi. Kaynağın 115 bin dolarını HSBC Bank, 25 bin dolarını ise Finansbank"ın eski sahibi Hüsnü Özyeğin sağladı. Mikro krediyi ülkenin diğer yerleşim yerlerindeki yoksullara da genişletmek istediklerini, ancak kaynak sorunu ile karşı karşıya olduklarını belirten Akgül, bu sorunu çözmek için bir banka kurma uğraşı verdiklerini dile getirdi.

TASLAK HAZIR
Bankanın kurulması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini, bu amaçla bir taslak hazırladıklarını bildiren Akgül, taslağın şu anda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Türkiye Bankalar Birliği tarafından incelendiğini kaydetti. İki kurumun incelemesinin ardından taslağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a sunacağını belirten Akgül, Erdoğan"ın onayından sonra düzenlemenin Meclis gündemine getirileceğini ifade etti.

KREDiLERDE HiÇ BATIK ÇIKMADI
Kurulacak bankanın birkaç liralık mevduatı dahi kabul edeceğini, bu küçük mevduatların onbinlerce yoksula iş olanağı yaratacağını vurgulayan Akgül, bankanın adını Fakirbank ya da Damlabank koyacaklarını kaydetti. Mikro kredinin Diyarbakır"daki ilk uygulaması çarpıcı sonuçlar verdi. Mikro kredi uygulamasında bugüne kadar 2.6 milyon dolar kredi açıldı. 3 yılı aşkın sürede dağıtılan kredilerden bugüne kadar hiç batık çıkmadı. Yoksulların tamamı aldıkları kredileri kuruşu kuruşuna geri ödedi. Yaşanan ekonomik krizlerde bankaların içinin boşaltılması büyük rol oynamıştı. Bankaların batması nedeniyle ortaya çıkan 50 milyar dolarlık yükün başında da batık krediler geliyordu. Bankaların hala önemli sorunlarından biri ödenmeyen krediler. Bu kredilerin miktarı ise 7 milyar YTL civarında.

Kaynak:Star Gazete