BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,84
ALTIN 2.403,43
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

FÜVEMden dev proje

Fırat Üniversitesi Veteriner Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi bir çok projeyi aynı anda yürütüyor.

Abone ol

Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (FÜVEM) tarafından, Tarım ve Kredi Kooperatifi için sertifikalı tohum, damızlık sığır ve koyunlarda ikiz kuzulama projeleri yürütülüyor.

Merkezin arazisinde Elazığ'da kullanılmak üzere sertifikalı tohum ekilirken, bölgedeki 13 il için damızlık sığır ve genel olarak kullanılmak üzere de koyunlarda ikiz kuzulama projeleri hazırlandı. FÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Basri Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde öğrencileri için genellikle eğitim amaçlı hayvanlar beslendiğini, bu hayvanların yem ihtiyacını karşılamaya yönelik ekim yapıldığını söyledi.

Tarım ve Kredi Kooperatifinden, sertifikalı tohumluk üretimi için teklif geldiğini ifade eden Dekan Gülcü, bu kapsamda ''Sertifikalı Hububat Tohumluğu Projesi'' hazırladıklarını ve kooperatif ile anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Anlaşmayla merkezin 3 bin dönümlük alanında öncelikle sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumu elde edilmesine yönelik ekim yapıldığını ifade eden Gülcü, ''Bu yıl 3 bin dönüm alana sertifikalı arpa ektik. Kooperatif, elde edilecek tohumları, Elazığ'daki üreticilerin sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanmasında kullanacak. Bugüne kadar ildeki üreticiler için sertifikalı tohumlar dışardan geliyor, bu da maliyeti artırıyordu. Projeyle daha ucuz elde edecekler'' dedi. Gülcü, ekimlerin 4 yıllık bir süreci kapsadığını belirterek, üretilecek sertifikalı tohumların ilin ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabilecek kapasitede olduğunu belirtti.

DAMIZLIK SIĞIR VE İKİZ KUZULAMA PROJESİ
Gülcü, kooperatifin talebiyle merkezde ''Damızlık Amaçlı Besi ve Süt Sığırcılığı Projesi ile Entansif Şartlarda Kontrollü Üremenin Sağlanması ve İkiz Kuzulama Projesi''ni de yürüttüklerini söyledi. Damızlık sığır yetiştiriciliği için 10 inek ve 4'ü düve olmak üzere 15 dananın merkezde yetiştirilmesine başlandığını belirten Gülcü, ''Bu yılın sonunda bu projeyi bin başa yükseltmeyi amaçlıyoruz. Kültür ırkı, kayıtlı süt verimi yüksek hayvanlar yetiştireceğiz. Üniversite bünyesinde böyle bir yetiştiricilik Kayseri'nin doğusundan bu tarafa yok. Hayvanlar tam kontrollü yetiştirilecek. Yetiştirilen hayvanlar, kooperatif aracılığıyla bölgedeki 13 ilde yetiştiricilere verilecek'' dedi.