BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yedi ilde su alarmı!

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 81 ilin su teminine ilişkin 5 yıllık bir eylem planı hazırlandığını açıkladı

Abone ol

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 81 ilin su teminine ilişkin 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde 5 yıllık bir eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Çiçek, ilk etapta Şırnak, Sinop, Nevşehir, Erzurum, Çorum, Aydın ve Ankara’da acil su teminine gerek olduğunu açıkladı.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kurulun gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurulda 81 il merkezine içme, kullanma ve sanayi suyu teminiyle ilgili eylem planının görüşüldüğünü belirten Cemil Çiçek, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun konuyla ilgili bir sunum yaptığını söyledi. Çiçek, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 81 il merkezinde yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığını söyledi.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, bu merkezler için 3.4 milyar metreküp içme suyu ihtiyacı olduğunu, temin edilen suyun ise 5 milyar metreküpe yakın olduğunu belirti. Bakan Çiçek, görünürde içme suyu sıkıntısının bulunmadığını ancak suyun dağılımı sebebiyle bazı illerde yakın gelecekte bir ihtiyacın olduğunu kaydetti. Bunun için 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde 5 yıllık bir eylem planı hazırlandığını söyleyen Çiçek, “Verilen bilgiye göre, 71 il merkezinde hali hazırda su açığı olup, acil su teminine 7 il merkezinde acil su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 il merkezinde yaklaşık olarak 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkabileceği, 40 il merkezinde ise temin edilen su miktarının asgari olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirlenmiştir' dedi.

ACİL SU İHTİYACI OLAN İLLER

Çiçek, bir gazetecinin hangi illerde su sıkıntısının yaşandığını sorması üzerine şu yanıtı verdi:

“Bugün için acil bir ihtiyaç olarak gözükmüyor ancak tedbir alınmadığı takdirde önümüzdeki dönem çıkabileceği için Şırnak, Sinop, Nevşehir, Erzurum, Çorum, Aydın, Ankara. 2008’de ihtiyaç vardır anlamında bunları söylemiyoruz ama kısa vadede tedbirlerin alınması gerekmektedir.ö

ANKARA İÇİN BAKANLAR AÇIKLAMA YAPACAK

Çiçek, bir gazetecinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kızılırmak’tan su getirmesine karşı Ankara’da halen su sıkıntısının bulunmasının nedenini sorması ve Kızılırmak suyunun sağlıksız olduğuna dair eleştirileri hatırlatması üzerine de Kesikköprü’den getirilen suyun Ankara’nın kısa vadede ihtiyacını karşıladığını belirtti. Çiçek, şunları söyledi:

“Ancak bu demek değildir ki Ankara’nın tümüyle su ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Nitekim bununla ilgili de Sayın Başkan açıklamalarda bulundu. Ayrıca önümüzdeki bir iki gün içerisinde hem Sağlık hem de Çevre Bakanı, kamuoyunda varsa bu yönde tereddüt kendi yönlerinden de bu açıklamayı yapacaklardır. Ankara ile ilgili endişe edecek bir durum yok. Eğer böyle bir şey olursa kimse yanlışı başka türlü değerlendirmesine gerek yoktur üzerine gidilecektir. Hem Sağlık hem de Çevre Bakanlığı bu işi aynı hassasiyetle takip ediyor. Ama kısa vadede Ankara’nın su ihtiyacı bu çabayla belli ölçüde ortadan kaldırılmıştır.ö

KANUNSUZ DİNLEMEYİ BUZ SUÇ HALİNE GETİRDİK

Çiçek, bir başka soru üzerine CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenme iddiaları hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığını anımsatarak, bu konunun bütün yönleriyle mecliste de görüşüleceğini kaydetti. Kanunsuz hiçbir eylemi hükümet olarak tasfiye etmelerinin de mümkün olmadığını söyleyen Çiçek, kendi hükümetlerinin yasadışı dinlemelerin suç haline getirdiğine işaret etti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm Türkiye’yi dinlemesi konusunda sorulan bir soru üzerine de Çiçek, TBMM’deki görüşmelerde tüm bunların ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını söyledi.

Çiçek, toplantıda AKP’nin Kızılcahamam kampında milletvekillerinin hükümet icraatlarıyla ilgili olarak yaptıkları tespitlerin de ele alındığını açıkladı.

Bugün