BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  POLİTİKA

Yaylaya bu adam cezası

Atatürk'e hakaretten yargılanan Prof. Atilla Yayla'nın davası sonuçlandı.

Abone ol Atatürk'e hakaret etmek suçundan yargılanan Prof. Dr. Atilla Yayla'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Prof. Dr. Yayla'nın cezası ertelendi. Ancak Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında bir uzman tarafından 2 yıl denetim altında tutulacak.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Atilla Yayla hakkında, 2006 yılında İzmir’de bir toplantıda söylediği “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” sözleri nedeniyle soruşturma başlatılmış, Gazi Üniversitesi de Yayla’nın derslerine son vermişti. Yayla’nın Atatürk için “Bu adam” dediği de iddia edilmiş, ancak Yayla “aynı adam” dediğini, sözlerinin yanlış anlaşıldığını savunmuştu.

Türkiye’de akademisyenler, insan hakları örgütleri ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin desteklediği soruşturma sürerken Yayla, düzenlediği basın toplantısında, Atatürk için “Bu adam” demediğini, sözlerinin yanlış anlaşılarak bir gazetede böyle yazıldığını ve soruşturmanın da bu nedenle açıldığını belirtmiş; şöyle demişti:

YAŞADIKLARIM TÜRKİYE’DE BİR ÇEŞİT GALİLE OLAYI

“Bu olay sadece bir Atilla Yayla olayı değildir, ben bu ülkenin vatandaşıyım. Bu ülkeyi çok seviyorum ve ifade özgürlüğünün tam olduğu bir ülke olmasını istiyorum. Benim yaşadığım olay Türkiye’de bir çeşit Galile olayıdır. Bir görüşün kanaatinin o görüşün sahibinin terörize edilerek önlenmesi olayıdır.”

208 akademisyen de, Yayla’ya destek bildirisi yayımlayarak Gazi Üniversitesi’nin tavrını “uluslar arası saygınlığa indirilmiş darbe” olark nitelemişti.

Yayla protestolar üzerine Gazi Üniversitesi’ndeki görevine başlatıldı, ancak hakkında Atatürk’e hakaret suçlamasıyla açılan dava bugün sonuçlandı. Mahkeme heyeti, “Atatürk’ün manevi şahsına hakaret” gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle yargıladığı Yayla’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.