BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Venüs Ekspresi yörüngede

Avrupa Uzay Ajansı'nın 9 kasımda fırlattığı Ekspres 11 nisanda Venüs gezegeninin yörüngesine girdi.

Abone ol

Avrupalıların Venüs Ekspresi, haftaya Venüs gezegeniyle buluşuyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 9 kasımda fırlatılan Ekspres'in 11 nisanda Venüs gezegeninin yörüngesine gireceğini bildirdi.

Şimdiye kadar 400 milyondan fazla kilometre yol kat eden Venüs Ekspresi, gezegenin atmosferini ayrıntılı şekilde inceleyecek. Ekspres, Venüs'ün yörüngesinde 500 gün kalacak.

Sonda, şu anda saatte 29 bin kilometre hızla yol alıyor. ESA uzmanları, Ekspres'i yörüngeye sokabilmek için hızını azaltmaya hazırlanıyor. ESA mühendislerinden Jean-Baptiste Gratadour, ''Venüs'ün yörüngesine girmek tehlikeli bir işlem. İşin en zor tarafı, manevrayı tam zamanında yapabilmek'' dedi.

Şimdiye kadar elde edilen bilgilere göre, Venüs'ün atmosferi çok yoğun ve sıcak. Yüzde 96'sı karbondioksitten oluşan atmosferde, ayrıca azot, kükürtdioksit ve su buharı bulunuyor. 60 kilometre irtifada, fırtınalar saatte 400 kilometre hızla esiyor. Bu güçlü fırtınaların nedeni bilinmiyor.

Gezegenin gökyüzü kalın bulutlarla kaplı. Uzay aracındaki gelişmiş aletlerle bulutların sırrı çözülmeye çalışılacak. Venüs'teki volkan faaliyetleri ve jeolojik yapı hakkında da bilgi edinilecek.

Ekspres, 4 milyar yaşındaki gezegenin yaklaşık 500 milyon yıl önce oluşan ''taze'' kabuğu hakkında da bilgi toplayacak. Avrupalılar Venüs'e ilk kez uzay aracı yolluyor. Amerikalılar ve Sovyetler ise 1961'den sonra Venüs'e uzay aracı yollamıştı.