BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,77
ALTIN 2.487,79
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van Valisi sevindiren haberi verdi: En iyi 5 il arasındayız

Demirören Haber Ajansı
Demirören Haber Ajansı

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, şehirdeki koronavirüs salgınının durumuyla ilgili konuştu. Vali Bilmez, tedbirler sonrası risk haritasına göre en iyi 5 il arasında olduğunu söyledi.

Abone ol

Türkiye genelinde yaklaşık 2,5 aydır uygulanan sokak kısıtlamaları ve diğer tedbirler, Van'da vaka sayılarında düşüş sağladı. Pandeminin başladığı ilk aylarda taziye ziyaretleri ve düğün merasimleri nedeniyle vaka sayısı artışıyla Türkiye'nin en kötü illeri arasında olan Van'da, alınan tedbirler sayesinde yoğun bakımdaki hasta sayısı 50'nin altına düştü. Van'da geçen eylül ayının başında Sağlık Bakanlığı'nın 'Hayat Eve Sığar' mobil uygulamasında haritada kırmızı olan alanlar, vaka oranının düşmesiyle birlikte yeşile döndü. Van, tedbirler sonrası risk haritasına göre en iyi 5 il arasında bulunuyor. 

Vali Bilmez, pandeminin ilk başladığı günlerde hastalığın İran'dan Türkiye'ye gelecek endişesi olduğunu belirterek, "Çok şükür alınan tedbirler sayesinde İran'dan Türkiye'ye herhangi bir hastalık taşınmadı. Ama maalesef yaz başı ile birlikte özellikle batıdan İstanbul'dan gelen hemşehrilerimizle birlikte taziye ve düğünlerde durumumuz kötüleşti. Eylül başında biz Türkiye'nin en kötü illerinden biriydik. Vaka sayısı en fazla olan illerden birisiydik. Alınan tedbirler, vatandaşlarımızda oluşan bilinç, maske, mesafe ve temizlik konusundaki hassasiyetler arttıkça da durumumuz iyileşti. Sağlık çalışanlarımız özveriyle çalıştı. Emniyet ve jandarma ekiplerimiz filyasyon ekipleri olarak görev aldılar." dedi.


"Yatan hasta sayısı 50'nin altına düştü"
Sözlerinin devamında Vali Bilmez "Belediyelerimiz araç kiralayıp sağlık personeline tahsis ettiler. Hastaları artık hastanelerde değil, evde karşılamaya başladık. Onun sayesinde şu anda Van'da Covid'den dolayı tüm hastanelerde yatan hasta sayısı 50'nin altına düştü. Bu nedenle hem sağlık çalışanlarımıza, hem de kuralları uyan Van halkına teşekkür ediyorum. Ama, sakın tedbirleri elden bırakmayalım. Aynen bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da mesafe, maske ve temizlik konusunda duyarlı olmalıyız. Taziye ve ev ziyaretlerini tamamıyla bu ara kaldırmamız lazım. İnşallah okullarımızın açılmasıyla tedbirlere uyumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.


"18 bine yakın vatandaşımız Van'da aşı oldu"
Kırsal mahallelerdeki ilkokulların 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime başlayacağını anlatan Vali Bilmez, "Mart başından itibaren ortaokul ve lise son sınıflarımız eğitime başlayacak. Biz bütün kurumlar olarak üzerimize düşen tedbiri aldık, almaya çalışıyoruz. Bir taraftan da 18 bine yakın vatandaşımız Van'da aşı oldu. İnşallah yeni takvim belli oldukça umut ederim ki polisimizi, jandarmamızı aşılarsak işimiz daha kolay olacak. Hastanelerdeki yoğun bakımlarda yatan hasta sayımız 50'nin altına düştü. Biz sadece yoğun bakım için 150 yaktak ayırmışız. Toplam Covid-19 için 550 yatak ayırmışız. Hastanelerdeki tedbirleri elden bırakmadık. Covid-19'a ayırdığımız servisleri hala hazır tutuyoruz. Şu an ilimizin durumu iyi, yeni gelen ambulans dağıtımı ile 112'yi daha da güçlendirdik. Hastaları biz evden ambulansla hastaneye taşıyoruz. Şu an Türkiye'deki en iyi illerden biriyiz. Son birkaç aydır hep ilk 5'teyiz diyebilirim" diye konuştu.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Hindistan'dan Gaziantep'e getirip üretiyor taleplere yetişemiyor
Foto Galeri Hindistan'dan Gaziantep'e getirip üretiyor taleplere yetişemiyor Galeriye Gözat