BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,75
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Uşak a gürül gürül sıcak su fışkırdı!

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Yaklaşık bir yıl önce başlattıkları jeotermal çalışmalarında mutlu sona ulaştıklarını açıkladı.

Abone ol

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşak’ı termal merkez haline getireceklerini ifade etti. Kayağıl Köyü sınırlarında bulunan jeotermal enerjiyi kentin kullanımına sunacaklarını ifade eden Başkan Erdoğan, Türkiye’nin zengin petrol kaynaklarına sahip olmadığını ancak jeotermal konusunda zengin rezervlere sahip olduğunu ifade ederek “Türkiye’nin petrolü jeotermaldir. Su Akar Türk Bakar” sözünü tersine çevirmek için çalışıyoruz”dedi.

'SU AKAR TÜRK BAKAR' SÖZÜ TARİHE KARIŞACAK

Yaklaşık bir yıl önce başlattıkları jeotermal çalışmalarında mutlu sona ulaştıklarını ve Kayağıl bölgesindeki sıcak su rezervlerini termal turizm, konutların ısıtılması, tarım ve elektrik üretiminde kullanmayı hedeflediklerini anlatan Ali Erdoğan, ilk hedeflerinin halka yönelik termal turizm olduğunu bildirdi. Şehre 10 kilometre mesafede yer alan Kayağıl Köyü sondaj kuyusu başında bir açıklama yapan Erdoğan, 207 metre derenlikte debisi 150 litre saniye, sıcaklığı ise 48 derece olan suya ulaştıklarını anlattı.

Bölgede yaklaşık 10 adet sıcak su kuyusu açmayı hedeflediklerini ilk kuyu için ise yaklaşık 130 bin TL harcandığını kaydeden Ali Erdoğan, Ilıcaksubaşı ile Eski Saray Köy arasındaki 2 bin 650 hektarlık alanda jeotermal ruhsatı aldıklarını açıkladı. Bu alanda Uşak Belediyesi dışında hiç kimsenin jeotermal arama yapamayacağını bölgede elde edilecek sıcak suyun Uşak Belediyesi’ne ait olacağını ifade eden Ali Erdoğan, “2009 seçimleri öncesi biz bu projemizi kamuoyuna anlattık. Bizi hayalcilikle suçlayanlar oldu. Ancak bugün ilk hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlk kuyu için 207 metre derinliğe indik ve debisi 150 litre saniye olan 48 derece sıcak suyu elde ettik.

Bu sıcak su termal için çok ideal. Şimdiki hedefimiz 70 dereceyi bulmak. Bunun için yeni açacağımız kuyularda 350 metre derinliğe ineceğiz. Eğer 90 yada 100 derece sıcak su elde edebilirsek elektrik üretmeyi amaçlıyoruz. Burada iki fay hattı var. İlk fay hattında kazdığımız kuyuda hedefe ulaştık. Şimdi ikinci üçüncü kuyulardan elde edeceğimiz sıcak su ile kentin ısıtılmasını sağlayacağız. Bununla birlikte bölge halkını mağdur etmemek için sıcak suyun teknolojik seracılıkta kullanılmasını sağlayacağız. 70 dereceyi bulursak kentin ısıtılması mümkün olacak. Son hedef ise 100 derece sıcaklığa ulaşıp elektrik enerjisi üretmek”dedi.

“TÜRKİYE JEOTERMALE DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİ”
Kayağıl bölgesinde jeolojik, jeofizik ve radon gazı analizleri yaptırdıklarını ve Türkiye’nin petrole çok para harcadığını anlatan Ali Erdoğan, “ Türkiye zengin petrol kaynaklarına sahip değil. Ancak zengin jeotermal kaynaklarına sahip.

Bu kaynakları bulup bulup çıkarmak zorundayız. Biz Uşak Belediyesi olarak bu proje ile “Su Akar Türk Bakar” sözünü tersine çevirmeyi hedefliyoruz. Kısaca Türkiye’nin petrolü sıcak sudur. Sıcak su elde etmek için iki önemli etken vardır. Bunlar fay hattı ve soğuk su kaynaklarıdır. Türkiye bu konuda önemli bir potansiyele sahip. Fay hatları deprem oluşturmaktadır. Ama biz bu fay hatlarını sıcak su elde ederek avantaja çevirmeliyiz. Eğer fay hatları üzerinde bina yapmak yerine sıcak su elde edersek kazançlı çıkarız. Türkiye mutlaka jeotermale önem vermelidir”diye konuştu.