BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.395,71
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Unakıtan memuru fena üzdü

Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe gelirlerinin arttığını söyledi ama memura zam gündemde yok.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İktisadi Araştırmalar Vakfı'nın düzenlediği ''Türk Maliye Politikasında Yeni Açılımlar'' konulu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Mayıs ayındaki bütçe fazlasıyla ilgili kesin rakamları şu anda söyleyemeyeceğini ifade ederek, Çarşamba günü bu konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacağını bildirdi.

''Şu anda elimizdeki rakamlar... Şimdiye kadar verilen açıktan daha fazla Mayıs ayında fazlalık var. (Bu fazlalıkla ilgili olarak) bütçenin vergi ve vergi dışı gelirleri var. Her 2 gelirde de artış var. Vergi gelirinde de artış var, vergi dışı gelirlerde de artış var'' diye konuştu. 

Unakıtan, Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını artırmasının bütçeyi nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: 
 
''Etkiler de... 2006 yılı bütçesini hedeflerinden saptıracak şekilde etkilemez. Yani etkisi küçük olur ve bütçe hedeflerinde herhangi bir sapma söz konusu olmaz. 2007 için olacak değişiklikleri de 2007 yılı bütçesini hazırlarken dikkate alırız.''

Unakıtan, ''Büyüme hedefi tutturulabilir mi?'' sorusu üzerine de, yüzde 5 büyüme hedefinin biraz konservatif olduğunu ifade ederek, şimdiye kadar büyüme hedeflerinin hep yüzde 5 olduğunu, ancak geçmiş 3 yıllık, hatta 4 yıllık büyümenin ortalamasının 7,8 olduğunu, AB'deki en büyük büyümeyi Türkiye'nin yakaladığını ve Türkiye'nin büyüme hedefleri doğrultusunda devam edeceğini düşündüğünü söyledi.
 
''Bu gelişme vergi gelirlerinin azalmasına neden olacak mı, ek vergiler gündeme gelecek mi'' sorusuna da, Unakıtan, ''Olmaz, ek vergiler gündeme de gelmez. Yani azaldı ondan dolayı direkt vergiye ihtiyaç oldu diye bir şey söz konusu olmaz'' karşılığını verdi. 
   
ÜCRETLERE ZAM    
Türkiye'de güven ve istikrarın devamının çok önemli olduğunu vurgulayan Unakıtan, Türkiye'nin, enflasyonunu orta-uzun vadede düşürmek mecburiyetinde bulunduğunu, fiyat istikrarını sağlamanın da Merkez Bankası'nın birinci vazifesi olduğunu söyledi. Unakıtan, ''Dolayısıyla Merkez Bankası bu konuda gerekli tedbirleri alır. Biz de sıkı mali bütçe disipliniyle ona yardımcı oluruz'' dedi.
 
Enflasyondaki artışın kamu personeline ek zam olarak yansıyıp yansımayacağı yönündeki bir soru üzerine de, Unakıtan, ''Şu an söz konusu değil'' dedi.

Unakıtan, ''Cari açık hedefini revize etmek gerekecek mi?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Zannetmiyorum. Türkiye'nin cari açığı olmakla birlikte son olarak piyasalarda meydana gelen değişiklikler tahmin ediyorum ihracatın artmasına, ithalatın da azalmasına sebep olacaktır. Cari açık o bakımdan müspet olarak bundan etkilenecektir.

Şunu da düşünmek lazım, cari açığın en büyük ilacı doğrudan yatırımlardır. Türkiye'deki doğrudan yatırımlar ilk defa 2005 yılı sonunda 9,7 milyar dolara ulaştı. Bunun 2006 yılında 20 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyorum. Bu Türkiye için fevkalade, cari açık için önemli bir rakam. Bu, cari açığın da önemli bir problem olmayacağını gösteren bir işarettir.''