BIST 10.263
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.397,02
HABER /  POLİTİKA

Ülkeyi değiştiren 3 milyon kişi... Kim bunlar?

2015 genel seçimlerinde HDP'nin fazladan aldığı 3 milyon oyun sahibi kimlerden oluşuyor? İsmet Bekan bugünkü yazısında seçim sonuçlarını yazdı.

Abone ol

14 ay önce HDP'ye oy vermeyen ama bugün ansızın veren bu 3 milyon 44 bin kişi kim?

AK Parti'ye tek başına iktidardan eden HDP'ye giden oylar konuşulmaya devam ediyor. Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan, bugünkü yazısında işte bu kritik soruya yanıt verdi.

Berkan, seçimlerde HDP'ye giden oyun kimlerden geldiğine dair ortaya çıkan sonuçlara yer verdi. İşte o yazının ilgili bölümü:

11 PUANI KÜRT, 2 PUANI TÜRK

"Seçimin sonucunu doğru tahmin eden Konda Araştırma Şirketi'nin genel müdürü Bekir Ağırdır'a göre HDP'nin yüzde 13'lük oyunun 2 puanı Kürt olmayan ve HDP barajı geçerse AK Parti'nin zayıflayacağını, hatta tek parti iktidarını kaybedeceğini düşünen kesimlerden geldi. Kalan yüzde 11 ise Kürt oyları.
Benzer rakamsal dağılımları başka araştırmacılar da yapıyor. Örneğin, Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Şirin ve Doç. Dr. Koray Çalışkan'ın yönettiği bir 'sandık çıkış anketi'nde yüzde 13'ün 1.5 puanlık bölümünün daha önce CHP ve MHP'ye oy vermiş seçmenden geldiği öne sürülüyor. Bir başka araştırmacı, Adil Gür, HDP oylarının yüzde 2'lik bölümünün 'Türk'lerden geldiğini buluyor. Yine 'sandık çıkış anketi' yapan bir başka şirket olan İpsos da HDP oyunun yüzde 1-1.5 kadarının CHP seçmeninden geldiği görüşünde."

SEÇİMLERİ BİLEN ANKETÇİ KONUŞTU BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN

SEÇMEN HANGİ PARTİYE NEDEN OY VERDİ?

A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, seçim sonuçlarını ve seçmenin tercihlerinin nedenlerini analiz etmişti.

Adil Gür'ün Hürriyet gazetesinde yayınlanan analizine göre, HDP'ye oy verenlerin yüzde 14'ü "AK Parti anayasayı değiştirmesin diye" oy vermiş.

AK Parti seçmeninde Erdoğan faktörü ise zayıflamış görünüyor. Seçimde AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 29'u Erdoğan için partiye oy verdiğini açıkladı. AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 80 gibi ezici bir çoğunluğu ise "Hizmetlerden dolayı oy verdiğini" açıkladı. 

seçim sonuçları seçmen hangi partiye neden oy verdi.jpg
İDEOLOJİK ETKİ

Araştırma sonuçlarına göre, CHP – MHP ve HDP’ye verilen oylarda ideolojik etki, AK Partiye verilen oylara göre daha fazla .

seçim sonuçları seçmen hangi partiye neden oy verdi.jpg

YILLARA GÖRE GENEL SEÇİM SONUÇLARI

screen-shot-2015-06-17-at-9.16.25-am.png