BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,41
HABER /  DÜNYA

ABD'den Erdoğan'a Tel Abyad ve YPG yanıtı!

ABD ve YPG'den, Tel Abyad'da Arap ve Türkmenlere 'etnik temizlik uygulandığı' ve sivillerin bombalandığı iddialarına dair açıklama yapıldı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin Tel Abyad’da Arap ve Türkmenlere “etnik temizlik uygulandığı” ve sivillerin bombalandığı iddiasına ABD ve YPG’den yanıt geldi.

ABD, koalisyonun IŞİD hedeflerini bombaladığını, sivillerin hedef olmaması için yoğun çaba gösterildiğini açıklarken, YPG de “birliklerinin insan haklarını ihlal ettiği ve sivillere saldırıldığı” iddialarının gerçek olmadığını açıkladı.

ERDOĞAN: BOŞALAN YERLERE PYD VE PKK

Erdoğan 14 Haziran’da Azerbaycan gezisi dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “sınırımıza yakın bir bölge olan Tel Abyad'a PYD ve PKK'nın yerleştirildiğini” söylemiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Tel Abyad'da Araplar ile Türkmenlerin hedef alındığı gibi bir hava var. Bölgeden 15 bin Arap ve Türkmen Türkiye tarafına geçti, boşalan yerlere PYD ve PKK yerleştiriliyor. Bu pek hayra alamet değil. Zira bu, sınırımızı tehdit edebilecek bir yapı oluşmasına yol açılması demek. Bu konudaki hassasiyetlerimizi herkes görmeli.”

ABD: OPERASYONUN HEDEFİ IŞİD

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Suriyeli mültecilerin kaçış nedeninin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava bombardımanı olduğuna ilişkin basında yer alan haberlere yanıt verdi.

Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, koalisyon güçlerinin sivillerin hedef olmaması için yoğun çaba gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, “Suriye’nin kuzeyindeki koalisyon hava saldırıları, IŞİD birliklerini hedef almış ve yok etmiş, sivil kayıpların yaşanmaması için yoğun çaba sarf edilmiştir. Sivil nüfusun Tel Abyad’dan kaçması, IŞİD tarafından başlatılan saldırının sonucudur. Bazı medya organlarının imalarının aksine koalisyon, hava saldırılarında sivillerin hedef olmaması için yoğun çaba göstermektedir" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke de ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan desteğini alan PYD’ye bağlı YPG güçlerinin, Suriye'nin kuzeydoğusunda halkın yurtlarından kaçmasına neden olduğuna dair haberlerden kaygılı olduklarını açıkladı. Rathke, “Bölgedeki hava saldırılarımızın odak noktası IŞİD ile mücadele, başka herhangi bir amacı yok” dedi.

ARINÇ: ETNİK TEMİZLİK

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından dün akşam gazetecilere açıklamalarda bulundu:

“Bombalanan yerlerden insanların bir şekilde etnik temizliğe, PYD ve YPG tarafından ve IŞİD tarafından, garip ilişkiler ve ittifaklar bunlar ama Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, böyle bir sürülmenin, oraları temizlemenin, oraya başka unsurları doldurmanın ve kantonları bir araya getirecek bir formül üzerinde çalışma yapıldığının biz işaretlerini görüyoruz.”

ÖRGÜTLER: HALK KÖYLERİ TERK EDİYOR

Aralarında Ahraru Şam, Ceyşul İslam, Ceyşu Sünne, Cephe Şamiyye, Fevcu'l Evvel ve Şam Kolordusu (Feylak eş-Şam) gibi 15 büyük silahlı örgüt Tel Abyad’la ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “PYD'ye bağlı YPG güçleri, uluslararası koalisyonun desteğiyle Haseke'nin batı kesimleri ile Rakka'nın Tel Abyad bölgesinde yaptığı etnik ve mezhepsel temizlik ve saldırılar nedeniyle halk köylerini terk etmek zorunda kalıyor” dendi.

YPG: İDDİALARI REDDEDİYORUZ

YPG, güçlerinin insan hakları ihlalinde bulunduğuna dair iddiaları reddetti:

“Bazı tarafların para karşılığında yürüttüğü kampanyalarla, birliklerimizin insan haklarını ihlal ettiği ve sivillere saldırıldığı yönünde gerçekle alakası olmayan hikaye ve senaryolar yayılmaya çalışılıyor. Bu iddiaların kesinlikle gerçekle yakından uzaktan alakası yok. Bu iddiaları reddediyoruz. Bu iddiaları dillendiren taraflar, IŞİD’in gerçekleştiremediği fitneyi hayata geçirmeyi hedefliyor.”