BIST 9.698
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.431,30
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'ın çaresizliği reklam oldu

Avrupalılar'ın alacakları Yunanistan'ı sarsmaya devam ediyor. Bakan Varoufakis'in görüşmelerdeki çaresizliği ise objektiflere yansıdı.

Abone ol
Yunanistan Avrupa Birliği'ni sarsmaya devam ediyor! Brüksel'de gerçekleşen toplantıda anlaşma çıkmazken tüm gözler 18 Haziran'daki toplantıya çevrildi. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, bu hafta yapılacak Eurogroup'ta yeni reform önerilerinde bulunmayı planlamadığını belirtti. Yunanistan Maliye Bakanı'nın parlamentodaki çaresiz halleri ise ajansların dikkatini çekti.
 
Kreditörlerin arka arkaya yaptığı çağrılara rağmen, Yunan Hükümeti’nden yeni bir adım sinyali gelmiyor.  Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, kreditörleri hedef alan sert açıklamalar yapmaya devam ediyor. Kreditörleri Yunanistan'ı son 5 yılda talan etmekle suçlayan Yunan Başbakan, karşı tarafın yeni bir plan sunması gerektiğini söyledi.
 
'YENİ REFORM ÖNERİMİZ YOK'
 
Öte yandan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bu hafta yapılacak Eurogroup'ta yeni reform önerilerinde bulunmayı planlamadığını belirtti.

 ld.jpg
 
Alman Bild Gazetesi’ne konuşan Varoufakis, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının daha önce tartışılmamış önerilerin ele alınabileceği doğru bir yer olmadığını kaydetti. 
 
BAŞBAKAN ÇİPRAS IMF'YE YÜKLENDİ
 
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin borç krizinde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) "cezai sorumluluğu" olduğunu söyledi.
 
BBC Türkçe'nin haberine göre, lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) parlamento grubunda konuşan Tsipras, Yunanistan'ın Avrupalı alacaklılarından, IMF'nin politikalarını gözden geçirmelerini istedi.
 
Aleksis Çipras, "IMF'nin önerileri hakkında bizim değil, özellikle Avrupa'nın hüküm vermesinin vakti geldi" dedi.

yunanistan.20150616195401.jpg 
 
Tsipras ayrıca Yunanistan'ın alacaklılarını, ülkesini "küçük düşürmeye çalışmakla" suçladı.
 
Yunanistan Başbakanı, kamu harcamalarını daha da azaltmaları yönündeki talebin arkasında siyasi nedenlerin olduğunu vurguladı.
 
Atina'nın borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak, Yunanistan ile IMF ve Avrupa Birliği (AB) arasında sürdürülen görüşmeler önceki gün anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.
 
MERKEL: YUNANİSTAN'I EURO BÖLGESİ'NDE TUTMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan ile devam eden müzakerelere ilişkin, "Yunanistan'ı Euro bölgesinde tutumak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyorum. Bu göreve kendimi adadım" dedi.
      
Merkel, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile şansölyelik binasında yaptığı basın toplantısında, Bettel ile Yunanistan ile süren müzakereleri de değerlendiklerini belirtti. Merkel, konuyla ilgili söylenebilecek çok fazla yeni bir şeyin bulunmadığının da altını çizdi.
      
Merkel, 18 Haziran Perşembe günü yapılacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan ile ilgili bir karar  verilmesi gerektiğini kaydetti. Merkel, konunun temelde ülkenin zorunlu reformları yerine getirmesi olduğunu ifade etti. Merkel, müzakerelere ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:
      
"Konu, ikinci programın uygulanması ile ilgili. Yani bu finansal boşlukla alakalı değil, aksine Aralık 2014'de tespit edilen noktaların sıralanmasıyla alakalı. Sorulması gereken soru da üç kurumun listelenen bu noktalardan (Yunanistan'dan) yeterli bir ilerleme sağlayıp sağlayamadıkları. Temelde konu Yunanistan'nın bir gün tekrar büyüme ve istihdam artışı durumuna gelmesi ve bunları daha da iyileştirmesi.
 
Fakat şu anda böyle bir durum maalesef gözlemlenmiyor ve son zamanda da bir iyileşme yok. Bu sebepten dolayı (AB Komisyonu, Avrupa merkez bankası ve IMF) üç kurumun Yunanistan ile bir çözüm ve öneri bulması için yardımcı olmak istiyorum. Yunanistan'ı Euro bölgesinde tutmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyorum. Bu göreve kendimi adadım."