BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da güvenlik zirvesi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçıların Pazar günü yaptığı seçimlerin ardından bugün güvenlik yetkilileriyle bir araya gelecek. Poroşenko zirvede isyancılara özel statü veren yasanın iptalini isteyeceğini açıkladı.

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki bölgelerde Pazar günü yapılan "cumhurbaşkanlığı" ve "meclis seçimlerinin" ardından bugün güvenlik yetkilileriyle bir araya gelecek.

Televizyondan halka hitap eden Poroşenko, Donetsk ve Luhanks'ta yapılan seçimlerin "tüm barış sürecini" raydan çıkarabileceğini söyledi.

Seçimleri kazandığı açıklanan iki Rus yanlısı lider bugün yemin edecek.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, seçimlerin gayri meşru olduğunu söylüyor. Rusya seçimlerin sonucunu tanıyacağını açıklamıştı.

Ukrayna'nın doğusunda Nisan'dan bu yana orduyla ayrılıkçılar arasında süren savaşta 4,000'den fazla kişi öldü.

Ukrayna Rusya'yı isyancıları silahlandırmakla suçluyor ve ülkede askerlerini gönderdiğini öne sürüyor.

Moskova bu iddiaları reddediyor.

Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül'de ateşkes ilan edilmişti. Ancak o tarihten bu yana iki taraf da ateşkesi defalarca ihlal etti.

Çatışmalar, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bir ay sonra başladı.

'Seçimler maskaralık'

Cumhurbaşkanı Poroşenko, konuşmasında Donetsk ve Luhansk'ta yapılan seçimleri "maskaralık" olarak niteledi ve halkın iradesini yansıtmadığını söyledi.

Sonucu tanımadıklarını yineleyen Poroşenko, bu seçimlerle Eylül ayında varılan Minsk Anlaşması'na aykırı davranıldığını kaydetti.

Ukrayna, Rusya, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT ve isyancıların onay verdiği anlaşma, görüşmeler yoluyla varılacak bir çözümün yol haritası olarak görülüyor.

Poroşenko bugün toplanacak Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi'nde, isyancıların elindeki bölgelere özel statü tanıyan yasanın iptal edilmesini önereceğini açıkladı.

Ukrayna, bu yasayı barış süreci çerçevesinde çıkarmıştı.