BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.411,34
HABER /  DÜNYA

Ukrayna tahılı krizi Polonya rest çekti: Artık Ukrayna'ya herhangi bir silah göndermiyoruz

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya uygulanan tahıl ambargosunu kaldırma kararına uymadığı için Kiev yönetimi tarafından eleştirilen Polonya, bu tepkilere karşılık son olarak Ukrayna'ya daha fazla silah göndermeyeceğini açıkladı.

Abone ol

Savaşın ilk gününden beri komşusu Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savunan ve destek veren Varşova ile Kiev arasında ipler kopma noktasına geldi.

Polonya, Şubat 2022'deki Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana kilit bir müttefik ve Kiev'in başlıca silah tedarikçilerinden biri durumunda bulunuyor. Ayrıca çeşitli devlet yardımlarıyla desteklenen 2 milyona yakın Ukraynalı mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

Ancak son günlerde Ukrayna tahılı konusunda artan tartışmalar nedeniyle ilişkiler bozuldu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 20 Eylül'de yaptığı açıklamada ülkesinin kendi savunmasına öncelik vermeye karar verdiğini söyleyerek Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulacağını söyledi.

Ukrayna'ya şimdiye kadar 300'den fazla tank, çoklu roketatarlar, karadan havaya füze sistemleri, kundağı motorlu topçu sistemleri, havadan havaya füze sistemleri, insansız keşif hava aracı, taşınabilir hava savunma sistemleri, mühimmatlar, havan topları ve 40 binden fazla kask gönderen Polonya'nın bu adımı, Volodimir Zelenskiy'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın ardından geldi.

Zelenskiy yaptığı konuşmada, Avrupa'daki bazı kesimleri, tahıl ihracatı konusunun Rusya'ya fayda sağlamasına izin vermekle suçladı.

Ukrayna tahılı krizi

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlaması ve Karadeniz'de uyguladığı abluka, Kiev yönetimini tahıl ihracatı için alternatif güzergahlar aramaya zorladı. Bu nedenle Orta Avrupa'da büyük miktarda tahıl birikti.

Avrupa Birliği (AB), çiftçileri korumak amacıyla Ukrayna"dan birlik üyesi 5 ülkeye (Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya) tahıl ithalatını geçici olarak yasakladı. Zira bu ülkelerde çitçiler, Ukrayna tahılının yerel piyasada fiyatları düşürmesinden endişeliydi.

AB'nin yasağı 15 Eylül'de sona erdi ve birlik yasağı uzatmadı. Ancak Macaristan, Slovakya ve Polonya yasağı sürdürme kararı aldı.
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu defalarca, ticaret politikalarını birliğe üye ülkelerin değil, Komisyon'un belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna bu hafta tarım ürünleri ithalatına getirdikleri yasak nedeniyle Slovakya, Polonya ve Macaristan'a karşı Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açtı. Kiev yönetimi üç ülkeyi, uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı.