BIST 10.006
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.440,04
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Ucuz oto için son 72 saat!

Dövizdeki kur artışları ithal otoları vurdu. Otomobil ürüticileri 2 gün sonra zamlı fiyatları uygulayacak.

Abone ol

Mayıs ayında yaşanan ve yüzde 20'leri bulan YTL'nin değer kaybı, otomobil fiyatlarına yansıyor. 24 Mayıs'ta Opel ve Chevrolet modellerine yüzde 5 zam yapıldı. Citroen Türkiye Genel Müdürü Bora Koçak, yüzde 2 zammı işleme koyduklarını, 1 Haziran'da yüzde 2 daha zam yapacaklarını açıkladı.

Ford Otosan, mayıs sonuna kadar zam yapmayacak ama haziran başında Ford'lar artık daha pahalı olacak. Peugeot ve Nissan modelleri yüzde 2 zamlandı. Tofaş CEO'su Alfredo Altavilla, zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, dövizdeki artışla mevcut fiyatlarla başa çıkılamayacağını ifade etti.

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, dövizin bugünkü seviyesini koruması durumunda tüm şirketlerin 3-5 ay içinde yüzde 20'ye varan artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarını söyledi.

AŞAMALI ZAM GELİYOR

Firmalar zam planlarını aşamalı olarak yapıyorlar. Buna göre yüzde 17'lik artış bir defada fiyatlara yansıtılmayacak. Bunun yerine haziran başında ilk planda yüzde 2-5 zam yapılacak. 3-4 ay içinde mevcut maliyet artışı, fiyatlara yedirilecek.

Yeni model yılına iki ay kalması ve firmalar arasındaki rekabet ile pazar payı kaybetme korkusu yüzünden otomotiv şirketleri dövizdeki değer kaybını fiyatlarına birebir yansıtamıyorlar.

3 GÜNLÜK FIRSAT

Bayilerin daha önceden satın aldıkları araçları, hala eski fiyat üzerinden satmaları, otomobil almayı düşünenler için üç günlük bir alım fırsatı yaratıyor.

ZAM UNUTULMUŞTU

Son bir iki yıldır, Türk tüketicileri için otomobil sahibi olmak daha kolay görünmeye başlamıştı. 2000 yılında yaşanan ayda üç listenin açıklandığı dönemler unutulmuştu.

YERLİYE DE ZAM

Otomobil fiyatlarına beklenen zam sadece ithal modellerden ibraet kalmayacak. Türkiye'de üretilen araçlar da zamlardan payını alacak. Bunun en önemli nedeni ise yerli modellerde de döviz üzerinden girdilerin fiyatları etkileyecek derecede yüksek olması gösteriliyor. Gelişen teknolojinin kullanıldığı yerli modellerde bu ürünler döviz üzerinden maliyetlendiriliyor.




--------------------------------------------------------------------------------



Faiz % 1.40'a yükseldi

Bankalar ve özel finans kuruluşları, taşıt kredisi faizlerini mayıs ayının son haftasında aylık bazda yüzde 1.40'a kadar yükseltti. Buna rağmen Hyundai ve Volkswagen'in, vdf Holding ile sürdürdüğü düşük faizli satış kampanyaları durdurulmadı. Ayrıca Ford bayisi Otokoç, düşük faizli satış kampanyasını sürdürüyor. Diğer markaların bayilerinde de uygun fiyatlı alımlar için fırsatlar bulunuyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, taşıt kredisi faizlerinin yükselmesine rağmen başvurularda bir daralma yaşanmadığını söylüyor. Bunu da 'otomobil fiyatlarına gelecek zamdan korkan tüketiciler, alımlarını öne çekiyor' şeklinde açıklıyor.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul ise 'Bulanıklığın geçici olduğunu' düşünüyor. Dış etkenlerden kaynaklanan bir artış yaşandığını belirten Kurtul, dolar için 1.550 YTL seviyelerini makul kabul ediyor.

Taşıt kredisi faiz oranlarındaki artış hem bankaların hem de katılım bankalarının rakamlarına yansıdı. 20 bin YTL kredinin faiz artışı aylık 5-10 YTL civarında kalıyor.

Halil Okşit