BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Çimento fiyatları yaktı

Çimento üreticisi firmaların çimento metreküp fiyatlarını artırınca olan tüketiciye oldu.

Abone ol

Çimento üreticisi firmaların piyasaya yeterince çimento vermemesi yüzünden inşaatların teslim süreleri uzadı, yükselen maliyetler ev sahibi olmak isteyen evsizleri vuruyor. Müteahhitler, aylar sonraya beton sırası alabiliyor

İnşaat sektöründeki canlanmayla birlikte artan çimento talebini karşılamayan çimento üreticileri. müteahhitlerin yanı sıra, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları da zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Türkiye İnşaat Müteahhitleri işverenleri Sendikası (TİMSE) Başkanı Nazım Aygün, çimento piyasasında arz talep dengesinin daima talep edenlerin yani müteahhitlerin aleyhine bozulduğunu söyledi. Bir kaç ay öncesine kadar 60 milyon liraya satılan 1 metreküp betonun yüzde 50 oranında artışla bugün 90 milyon liranın üzerine çıktığını hatırlatan Aygün, "Betonun fiyatının artmasının nedeni çimentoya bağlı. Çimentodaki zamlar ise tamamen spekülatif. Hammadde maliyetlerine gelen zamların çok üzerinde" diye konuştu. Bu spekülatif zamlar nedeniyle geçen yıl yüzde 20 büyüyen inşaat sektörünün bu yıl bu oranları görmeyeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Aygün, çimento gibi maliyet girdilerine gelen zamların konut fiyatlarına yansıyacağını bunun da sektörü durgunluğa iteceğini belirtti.

Aygün, inşaat maliyetlerinin yüzde 40'ını çimento ve demirin oluşturduğunu, çimentoya gelecek yüzde 50'lik zammın konut maliyetini yüzde 20 artıracağını da söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 100 metre konut için metrekare maliyeti yaklaşık 400 milyon lira. Buna göre 100 metrekare bir konut yaklaşık 40 milyara maloluyor. Çimento ve dolaylı olarak beton fiyatlarına yansıyan yüzde 50'lik artış, 100 metrekarelik konutun maliyetini direkt olarak 48 milyara çıkarıyor. Bu arada inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, çimentonun Avrupa'daki satış rakamının yaklaşık 100-110 dolar civarında olmasına rağmen, bir ton çimentonun ihracat fiyatının ortalama 35 dolar olmasına dikkat çekiyor. Bu aradaki farkın, çimentonun ihraç sonrasındaki işlemlerinin araştırılarak çıkarılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Hazır beton yok

Ankara'da yaklaşık 30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kömürcüoğlu İnşaat yetkilisi Erkan Kömürcü ise beton ihtiyacı nedeniyle inşaatlarının şu an durduğunu ve Ankara'da yaklaşık 10 gündür beton aradığını söyledi. Yılbaşında, betonun metreküpünü tüm vergiler dahil 60 YTL'ye aldıklarını ifade eden Kömürcü, şu an betonun metre küpü KDV dahil 90 YTL'yi geçti. Ay sonunda yeniden zam yapılacağı belirtiliyor. Bir günde 4-5 şantiyeye beton döken firmalar şu an çimento bulamadıkları için 1-2 şantiye ile yetiniyor" diye konuştu. İşlerin durması nedeniyle, inşaatlarını zamanında bitirmedikleri için bir çok müteahhit firmanın nakit sıkıntısı yaşadığını ve yeni konut üretimine başlayamadığını ifade eden Kömürcü, "Maliyetlerimiz yükseldi. Konut satabilmek için henüz zam yapmadık. Ancak sektör bu zamlara daha fazla dayanamaz ve yükselen fiyatlar nedeniyle kimse konut alamaz hale gelir" dedi.