BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  GÜNCEL

Eurofighterda büyük fırsat

Eurofighter savaş uçağı projesinin İtalyan ortağı Alenia'dan Türkiye'ye cazip bir teklif geldi.

Abone ol

Eurofighter savaş uçağı projesinin İtalyan ortağı Alenia'nın üst yöneticisi Bertolone, "Türkiye'ye kaynak kodları dahil teknoloji paylaşımını içeren kapsamlı bir ortaklık teklifi yaptık" dedi

Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı projesi olan Eurofighter Typhoon (Tayfun) Projesi, Türkiye'yi 5. ortak olarak görmek istiyor. Projenin İtalyan ortağı Alenia'nın Üst Yöneticisi (CEO) Giovanni Bertolone, "Türkiye'nin, bu projeye tam anlamıyla ortak olmasını öneriyoruz" dedi.

Floransa'da düzenlenen iki günlük savunma ve strateji konferansının ardından Türk gazetecilerle sohbet eden Bertolone, Eurofighter Typhoon Projesi konusunda Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile geçen hafta yaptığımız görüşmeler de olumlu geçti. Ortaklık, Eurofighter'in katma değerini yükseltecek şekilde katılımlar yapabilecek, sanayisiyle bu konuda aktif biçimde görev alabilecek nitelikte ülkelerle yapılabilir. Türkiye, Eurofighter konsorsiyumuna katılabilecek birikime ve ileride bu uçakları ihraç edecek niteliklere sahip. Ortaklık için kapsamlı bir teklif yaptık. Kaynak kodlarının paylaşımı, teknoloji transferi ve silah sistemlerinin geliştirilmesi konusunda da Türkiye'ye tam yetki öneriyoruz. Türkiye, uçakların kaynak kodlarına sahip olacağı gibi, ayrıca Türk Hava Kuvvetlerinin gereksinimleri doğrultusunda gerekli değişiklikleri gerçekleştirebilecek güçte olacaktır. Bizim anladığımız ortaklığın ana çerçevesi de bu şekildedir" diye konuştu.

SATIŞ İMKANI DA ÖNERDİK

Bertolone, Türkiye'ye "sanayi ve savunma niteliği son derece güçlü bir teklif" sunduklarına işaret ederek, "Türkiye projeye ortak olmasını müteakip dönemde, diplomatik açıdan iyi ilişkiler içinde olduğu ülkelere Eurofighter uçaklarının satışını da gerçekleştirebilir. Mesela, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerine ya da Pakistan gibi ülkelere uçak satabilir" dedi.

Bertolone, Türkiye ile "uzun vadeli bir işbirliği" hedeflediklerini de vurgulayan Bertolone, "Öncelikli hedefimiz Eurofighter projesi olmakla birlikte, peşinden diğer alanlarda da işbirliğini geliştirme fırsatları yaşanabilir. İşbirliği programlarının artması söz konusu olabilir. Gelecekte ortak eğitim uçakları yanında, insansız savaş uçağı da geliştirilmesi söz konusu olabilir. Sivil havacılık konusunda bölgesel bir jet geliştirmek üzere de işbirliği yapabiliriz" diye konuştu.


Türkiye havacılıkta sıçrama yapabilir

Bertolone, "Türk savunma sanayiinin, havacılık sektöründe büyük bir sıçrama yapabilecek konumda olduğunu" vurgulayarak, "Türkiye bunu Alenia işbirliğiyle pekala gerçekleştirebilir" dedi. Bertolone, Türkiye'nin ABD'nin F-35 hayalet uçak projesine de ortak olduğunu hatırlatarak, "İtalya da F-35 projesine ortak. Ona ortak olmak Eurofighter'e ortak olmaya engel değil. Aksine hava gücünü arttırmak demek" dedi. Bertolone, Türk şirketlerinin Eurofighter'den alacağı kontratların rakamını "5 milyar dolar civarı" diye telaffuz etti.

Haber: Mustafa Kartoğlu
Kaynak: